Martin Substation Enclosure

Martin Substation Enclosure

Architect
TEF Design
Location
San Francisco, CA, USA | View Map
Project Year
2012
Category
Power Plants
Bruce Damonte

Martin Substation Enclosure

TEF Design as Architects

In 2011, PG&E challenged the design team to enclose its Martin Substation, which serves as a conduit for 70 percent of San Francisco’s power.  Located at the corner of Bayshore Boulevard and Geneva Avenue near the iconic Cow Palace, and surrounded by low- density housing, a few motels, a gas station, and open space, it had long been enclosed by a chain link fence topped with barbed wire to keep it secure. 

The “program” – a security wall – could not have been any simpler.  The client’s objectives, however, proved more daunting:  design a 4,320 foot-long, durable, graffiti-resistant, and economical enclosure to secure the substation and enhance public safety without resembling a fortress. Implicit within this brief was also an expectation that where the wall bordered on the two major street faces, it should create an elegant foreground for the substation and a palpable improvement to the streetscape for motorists, adjacent residents and the occasional pedestrian. 

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

The design strategy developed from an analysis of the dominant site features, which include the coastal range of hills to the west, the nostalgic profile of the Cow Palace to the north, and the silvery array of the substation itself, with its network of towers and web of tension wires criss-crossing against the coastal hill landscape. Given the massive linear scale of the proposed wall, it became clear that the landscape framework was the most significant reference for its design, followed by an acknowledgement that it would be experienced generally by motorists, moving at reasonably high speed to and from the freeway.  The third determinant of the wall’s design became the sloping topography, which necessitated a solution to the twin needs of maintaining a minimum ten-foot high enclosure to meet corporate security requirements, yet accommodating the grade change as the land moved down toward the bay at the corner of Bayshore and Geneva. 

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

The design team utilized this grade change as the impetus for breaking up the concrete masonry block wall into segments that step down gradually in pace with the topography. Split face blocks were chosen for their rich texture, visible particularly from a distance, and were lain in a stacked bond pattern. Their ochre-brown color was chosen to explicitly reflect the hills beyond the substation, particularly in the summer seasons, when they become golden in the late afternoon light. In order to activate the long expanses of wall, the design team developed a syncopated rhythm of two types of infill elements: a reveal created by inset blocks covered in gunmetal glazed Heath ceramic tile set in a soldier course, and a single channel glass insert which rests on a block sill but is set within the typical wall coursing.  The dark tile reveals give the wall a top to bottom shadow line throughout the day, while the translucent channel glass captures the light and alludes to the world within the substation, backlit by sunlight in the daytime hours and by custom LED fixtures – solar-powered by five onsite photovoltaic arrays – at night.  Because the wall segments are different lengths, and the two types of infill conditions alternate in an irregular fashion, they create an eccentric syncopated rhythm that activates the wall and the public “face” of the substation. 

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

Project Team 
Architecture: TEF Deisgn 
Contractor:  Hotline Construction, Inc. 
Civil Engineer:  PG&E 
Structural: Morris Engineering 
Lighting: Illuminosa Lighting Design 
Utility Consultant/Owners Representative: Urb-in 
Client: PG&E

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

TEF Design team 
Douglas Tom 
Amy Eliot 

Photography 
Bruce Damonte

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More