MAMA MAKAN Dutch-Indonesian Grand Café

MAMA MAKAN Dutch-Indonesian Grand Café

Architect
concrete

van Dongen – Koschuch Architects and Planners
Location
Sarphatistraat 104, Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2017
Category
Hotels

Restaurants
wouter van der sar for concrete
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Decorative lightingNew Works
ManufacturersStolab Möbel
Green consultantSempergreen®
ChairsMuuto
Rugs, PendantMoooi
Pendant Emperor
Main lightingZumtobel Lighting Gmbh

Product Spec Sheet
Decorative lighting
Manufacturers
Chairs
Rugs, Pendant
Emperor Pendant by Moooi
Main lighting

MAMA MAKAN Dutch-Indonesian Grand Café

concrete as Architects

concrete is proud to announce the opening of the Dutch-Indonesian Grand Café Mama Makan in the recently opened Spinoza Hotel by Hyatt Regency in Amsterdam. concrete designed the concept, name, interior design and total graphic identity of the restaurant, as well as the hotel lobby and meeting rooms.


Short Story

Mama Makan is a contemporary Dutch-Indonesian Grand Café that seamlessly integrates with the hotel lobby, connecting travellers with the local residents and the historic context of the neighbourhood. Mama Makan is inspired by the journeys on the ancient trading routes. The restaurant is located in the traditional ‘Plantage’ quarter associated with its heritage in Dutch trading and collection, specifically by boat, in the Far East.


The restaurant With Mama Makan, concrete created a modern interpretation of a Dutch-Indonesian Grand café, inspired by the journeys on the ancient trading routes.


A brass cage-like cabinet wrapped around the core hides the structure of the building. The cage circles around the core, with a concrete-edged palm pattern as a backdrop, organising the restaurant, bar and lobby areas. This cage accommodates all basic functions such as the restaurant bar, chef’s tables, private dining, wine fridges, wardrobe, service stations and the open show kitchen. In addition typical Asian cooking equipment and herbs collected during the Dutch travels can be found. Moving outwards towards the glass facade, the restaurant features various seating areas. Fixed banquettes create smaller cosy brasserie-like zones with loose flexible furniture. Three iconic large round tables, or ‘Lazy Susans’, with rotating centres for serving traditional ‘Indonesian rijsttafels’, are the prime feature at one end of the space. The show kitchen, as a volume, has been cut out of the core and is clad in green tiles reminiscent of the green cut-outs as found in the architecture of the building (entrance and patio voids).


The light that comes through the large glass facades along three sides is filtered by folded paper shades in various sizes that can be altered in height. The shades function as a diffuser between inside and out, and give the restaurant a layered shell of shadow play. More intimacy in the seating areas is created by introducing a second ceiling of light, referring to Asian sky lanterns, consisting of around 200 paper lanterns ‘floating’ above the tables.


The lobby

The cage continues seamlessly into the reception of the hotel lobby, with an onyx marble front desk as the eye-catcher. Islands of different sofa scenarios on soft rugs create a living room feeling, where guests can relax and get together. The main entrance is accented by golden wok planters suspended in the double-height entrance void. A living green wall with tropical plants connects the entrance to the patio in the rear, blurring the distinction between inside and out. The floor of concrete tiles is finished in a herringbone pattern that later merges into a wooden herringbone parquet that continues into the patio. The long communal table in front of the green wall spans over the lobby’s full depth providing casual work spaces for guests throughout the day. Adjacent to the reception desk, the cage also accommodates a 24-hour market, with several displays that offer breakfast to-go, sandwiches and snacks.


The bar

Just like the restaurant’s show kitchen, the bar is cut out of the centre core (with the concrete palm pattern). Additionally, the lobby bar cuts into that same volume creating a lower, secretive lounge hidden away from the direct line of sight. A low black leather couch frames the cut-out along the back wall. Like all recesses in Mama Makan, the wall has a green finish with a palm-pattern wallpaper in dark green tones. The low black-mirror ceiling emphasises the cosy atmosphere by creating dark reflections. The open portion of the bar zone resembles a loose-standing black natural stone block featuring the coffee machine, while the rest of the bar is white marble. Throughout the entire bar area, the wooden herringbone parquet is mirrored along the ceiling, embracing the bar between wooden finishes to create a strong back drop.


The meeting rooms

Two double folding doors connect the lobby to the pre-function area. On the right side towards the street, a tribune bridges the height difference between the floor and the high historic window sills of the old preserved facade. Towards the ballroom, a long bar block stretches between the two main doors of the ballroom. The entire mirror-clad rear wall of the bar can be opened during break-out scenarios to connect the ballroom and pre-function area into one large event space. Moreover, two smaller connectable meeting rooms with video conferencing setup featuring neutral grey and blue tones can be found in the rear. The third and final meeting room is the library room which has been fully realised in black wood with a brass book shelf and golden velvet wall furbishing.


Identity

Mama Makan is a Grand Café that tells a story inspired by its origin with an identity based on pleasant discoveries during the journeys on the ancient trading routes. Inspired by the Indonesian culture and traditions, we created an abstract logo which refers to batik patterns: a rich, millennia-old aspect of Indonesian culture. All the Mama Makan letters of the logo are combined to create an abstract iconography which is also used as a pattern. The colour palette refers to a green wilderness, featuring an adventurous combination of jungle green and stone grey. A golden touch is added to establish a luxurious and contemporary restaurant experience.


Material used :

Graphic concrete - house of heaven / oikos

floor tiles concrete - rex la roche

floor tiles ceramic - mosaic del sur / zellige

wooden floor - esthec, hakwood

brass cage and all other bespoke furniture - kamper handwerk+bau gmbh

rugs - danskina, moooi

fabrics - kobe, kvadrat

wallpaper - cole & son, vescom

shades - luxaflex

main lighting - zumtobel

decorative lighting - areti, bocci, giopato & coombes, lignet rose, moooi, new works

sofas - moroso

chairs - hay, molinari, moooi, muuto, stolab, thonet

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More