Main entrance to the University Hospital Bern

Main entrance to the University Hospital Bern

Architect
bauzeit architekten
Location
Freiburgstrasse 18, 3010 Bern, Switzerland | View Map
Project Year
2017
Category
Hospitals
© yves andré photographe

Transformation of the main entrance to the University Hospital Bern

bauzeit architekten as Architects

The new project to transform the main entrance to the University Hospital Bern is intended to clarify and simplify the existing situation resulting from a series of successive previous transformations. The latter have created a conglomerate of non-functional and heterogeneous additive spaces with no representative value.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

In the original project, the reception areas - reception, information, waiting area, cafeteria and shops - were concentrated only on the upper level around an interior square with zenithal light. Access to it was only guaranteed by a staircase and an elevator, which posed functional problems given the heavy traffic of more than 5000 people per day.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The new project proposes to connect the two spaces, that of arrival on the ground floor and the inner place on the upper level in a spatial continuum. The first space, of double height, concentrates reception and information activities; an entrance hall that makes the transition between the exterior and interior space. Placed in visual contact, the two spaces are designed to facilitate the orientation of visitors and patients; the route from access to the main elevator block is direct and immediately recognizable. A staircase supported by a luminous wall leads visitors to the upper level where the waiting rooms, cafeteria and various shops arranged around the' inner square' are located.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The choice of composition, materials and layouts, which are far removed from the usual language of hospital spaces, give rise to welcoming and comfortable atmospheres, closer to the reception areas of a hotel. Special emphasis has been placed on natural and artificial light in order to create a high degree of legibility.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The new facade, entirely glazed, is a large screen that transfers the scale of the entrance hall to the outside, giving a glimpse of the internal dynamics.Externally, a complete refurbishment of the spaces has made it possible to reorganize traffic flows - pedestrians, public transport, cars and taxis - in order to make access to the hospital more functional and welcoming.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

Superfluous segments of the existing footbridge were removed to make the main entrance to the hospital more visible and at the same time to make the interior space brighter and more open to the outside.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More