Magnolia restaurant

Magnolia restaurant

Architect
Kjellander Sjöberg
Location
Sköndal, Stockholm, Sweden | View Map
Project Year
2020
Category
Restaurants
Rasmus Hjortshøj – COAST

Magnolia restaurant

Kjellander Sjöberg as Architects

What was the brief?

The entire district of StoraSköndal in southern Stockholm is currently undergoing an extensive transformation. During the first stage of the urban development, a new main street and a local square will be formed. KS was commissioned to design a vibrant meeting place by the new square, a building with a flexible programme serving as a restaurant and a gathering point.

 

The project comprises a redesign of the existing brick building of the Magnolia complex and reorganizing the existing large-scale catering kitchen to serve two sides: a large canteen for students and public as well as a new restaurant space. The form of the extension is simple; a generous roof with overhanging eaves echoing the serial roof structure of the existing Magnolia complex. The restaurant will act as a vibrant and illuminated backdrop to the square as well as create a new main entrance to Magnolia with all its functions of a health care facility and a university college.

                         

What were the key challenges?

The key challenge of the project was to create avisible wooden structural frame. To create visible joints and constructive details that will be pleasant to look at when visiting the restaurant requires a lot of hard and inspiring work.

 

What materials did you choose and why?

All materials usedboth internally and externally are living materials that will age beautifully.

 

The structural frame of the extension is made of prefabricated laminated timber elements, loadbearing columns and beams securing shear and lateral stability. This gives a contrast to the existing heavy brick buildings in the surroundings. The diagonal form of the carcass constitutes the unifying element providing the building with its distinct characteristics and detailing as well as creating a subdivision of the space. The floor is made of polished cast-in-situ concrete. The wooden interior is consistent and gives the space a warm welcoming atmosphere.

 

Thecopper sheet façadeis pre-oxidized to get a dark brown surface that naturally continuing develop and change with time.

 

Materials used:

  1. Facade cladding: Copper sheet cassettes, Aurubis Nordic Brown
  2. Flooring: Polished cast-in-situ concrete, HTC Superfloor Silver
  3. Doors: Steel doors, Schuco
  4. Windows: Steel windows, Schuco
  5. Roofing: Copper sheet, Aurubis Nordic Brown
  6. Interior furniture: Site built wooden furniture
  7. Structure: Prefabricated laminated timber elements

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Facade cladding: Copper sheet cassettesNordic Copper from Aurubis Finland
Steel doors & Steel windowsSCHÜCO
Flooring: Polished cast-in-situ concreteHTC
Product Spec Sheet
Facade cladding: Copper sheet cassettes
Steel doors & Steel windows
by SCHÜCO
Flooring: Polished cast-in-situ concrete
by HTC
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More