MA 4519
Federico Kulekdjian

MA 4519

Arqtipo as Architects

Context

The MA 4519 project located in the neighborhood of Saavedra, is presented as the opportunity to operate in interstitiality, on a residual lot for the traditional real estate market, it investigates the habitat density without resigning quality of life.


On a small plot of 8.66 x 12.50 m, in the R2B1 district, without an internal front line, it is allowed to build the entire land of this typical apple, generating a proposal from morphological operations that articulate it in relation to the heterogeneous context of this urban fabric in continuous transformation.


The project takes advantage of the maximum height of the zoning of the district, from a series of staggered spaces with expansions at different heights that are related to both boundaries.


Its virtual volumetry is completed with a metallic structure that redefines the limits, qualifying the spatial conditions of the project.


Configuration-Tectonic

In a complex context, we understand that project decisions are crossed by economic conditions, which require us to search pertinent material experimentation.


Projecting the interface between the maximum envelope and the constructive capacity, challenges us about the possibilities of generating a virtual volume that opens onto one of the sides.


The project takes advantage of the orientation of the land proposing a series of terraced expansions that allow light to filter down to the ground floor. This is achieved by proposing typological variability: locating the units of simple level and greater development of plant in the lower floors and those of double level (duplex) in the upper ones, dematerializing the volume as it attains height.


Disposition

On the ground floor, there is the entrance hall, the garages and a multipurpose professional apt unit with its own patio.


In the first level, 2 small-scale habitat units were projected, which allow us to configure various provisions based on their programmatic indetermination.


In the upper level, two duplex units are located, with double expansion generated from retunques and retreats. At the same time the levels of the same ones were rotated to favor the crossed ventilation and the smaller use of plant.


New public / private gradients are proposed in the accesses to each unit, projecting semi-covered areas integrated into the courtyard of the building, configuring an intermediate space between the common and the unit.

Read story in Español

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAserradero Vagol
Quartz countertopsBAREMES
ConcreteING. CASAS
SuppliersSanitarios San Martín
Product Spec Sheet
Manufacturers
Quartz countertops
by BAREMES
Concrete
Suppliers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More