Lunch room EURAC
Oskar Da Riz

The new lunch room of "Ex-GIL"

Roland Baldi Architects as Architects

The project is located within the headquarter of Eurac Research Center on Druso Avenue in Bozen, known as "ex-GIL". The structure was designed by architects Mansutti and Miozzo, and was constructed in the years 1934 to 1936 in order to accommodate youth females enrolled in GIL (Gioventù Italiana del Littorio). Following the war, the building, renamed "Ex-GIL", was used for different purposes, from supermarket to pornographic cinema, and was abandoned over time to a slow degradation.

 

In 1995 an international architectural competition for the transformation of the ensemble into the new headquarters for Eurac Research was announced. The jury decided unanimously for the design of Graz-based architect Klaus Kada, who integrated the building which is under the protection of cultural assets with modern rational and transparent glass intersections.

 

In 2015 the Bozen-based architecture office Roland Baldi Architects together to architect Elena Casati won the tender for the construction of a lunch room under the auditorium from 1930s.

 

The Pompeii-red Auditorium, part of the original building complex, has the shape of an oval cylinder and is completed in the roof area by a dome which rests on the pillars of the exterior wall.

 

The project was intended to create a new volume between the high columns, in order to minimize the impact on pre-existence. To this end, it is decided to build a glazed facade on the inner wire of the second line of pillars.

 

Even in the interior space, Roland Baldi Architects has decided to make minimal interventions. The floor was built in medium finishing polished concrete, the sloping ceiling with an acoustic plaster in Pompeian red, which corresponds to the original color.

 

The hall should give space to approx. 112 people seated or 168 people standing. No kitchen is foreseen, only a heating zone of dishes and the distribution zone of meals. The fixed furniture consists of a monolithic countertop made of stainless steel and a transparent glass element which functions as an exhaust air duct for mechanical ventilation as well as conceals the technical material.

 

Material Used:

1. Façade - Metall Ritten GmbH

2. Lighting - XAL SRL

3. Kitchen equipment - Niederbacher GmbH

4. Acoustic ceiling - Gasser GmbH

5. Painting and plastering work, Maler Messner

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More