LS Apartments

LS Apartments

Architect
TR Studio
Location
West London, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Billy Bolton
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingLambert & Fils
Cliff Suspension, Antipode, Beaubien Wall Double Shade
Interior lightingAtelier Areti
Interior lightingDowel Jones
SuppliersHowdens Joinery Co.
Aluminium, Sliding DoorsSlimline Glazing

Product Spec Sheet
Interior lighting
Cliff Suspension, Antipode, Beaubien Wall Double Shade by Lambert & Fils
Interior lighting
Interior lighting
Suppliers
Aluminium, Sliding Doors

LS Apartments

TR Studio as Architects

Located in the affluent residential neighbourhood of West Hampstead, with its picturesque village and prime postcode lies LS Apartments, a set of modern rental apartments designed by architectural and interior practice TR Studio for contemporary London living.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Working closely with the client, who wanted to create a set of three apartments that felt spacious, design-led and appealing to renters, TR Studio proposed a concept that included an extension and full refurbishment turning the terraced property into a two-bedroom ground floor apartment with private garden access and a garden studio; a first floor one-bedroom apartment with dedicated study; and a two-bedroom duplex split over the second and third floor complete with roof terrace.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

In the ground floor apartment, TR Studio oversaw the construction of a new side return extension. The extension, which added 12 sq meters of extra space to form an open plan kitchen, diner and living space, utilised London stock brick to compliment and seamlessly blend with the original Victorian terrace. Lead glazed doors connect the space to the small patio and garden and introduce extra natural light.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Adding extra value and appeal to the prime ground floor unit, the practice used part of the private garden to construct a small 20 sq meter single story annex. Timber clad with large floor to ceiling lead glazing and an interior with exposed London stock brick, roof joists and a wood burner stove, the garden studio provides a flexible space functioning as a home office or guest accommodation.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Inside the ground floor apartment, within the main spacious and versatile open plan room, the studio added a punch of colour and a focal point with a bespoke kitchen in deep green. Using only base units to seamlessly integrate appliances and provide storage, open shelving on the walls created a sleek, contemporary look.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Walls are painted in a fresh and neutral clay hue with statement lighting, solid timber flooring and mid-century styled furniture in a curated palette of neutrals and mixed materials. Leading from the main space, a small inner courtyard with skylight pullsthrough natural light to the middle of the apartments floorplan and connects to a double bedroom. A hallway with soft, curved walls and bespoke built-in storage creates a natural flow through to the front of the building where a bathroom and a master double bedroom are located.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Within the first-floor apartment, complete with roof terrace, a similarly contemporary and rich interior scheme with bespoke design elements was applied. In this more compact kitchen, diner and living space located at the front of the building, the room was divided into two halves. In the kitchen, both base and wall units were used to maximise the space available. To add continuity to the set of three apartments, the same green palette was used along with a grey marble splashback. Cast iron radiators and Buster + Punch lighting add a level of refinement and industrial styling whilst also complimenting the old brick feel of the original building.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Zoning the interior and adding a flexible living space within the room, TR Studio created a unique storage wall employing both alcove shelving and custom-made drawers. Balancing the need for openness, alongside colour and texture, sliding perforated metal screens further the industrial language in a dark, steely grey hue which add visual contrast and character. Leading towards the rear of the property, a bathroom, study, and a double bedroom with access to the roof terrace make up the rest of the apartment’s floorplan.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

In designing the third residential unit, TR Studio oversaw a loft conversion to create a duplex apartment spread over the second floor and third floor. Here, the studio again utilised London stock brick alongside standing seam zinc work. Housed within second floorare two double bedrooms, one with ensuite and a master bathroom. Connecting the second floor to the converted third floor loft space is an open tread staircase. With access to a small roof terrace from the half landing,the space is flooded with natural light.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Housed within the converted third floor loft is the open plan kitchen, diner and living space, designed to mirror the aesthetics of the light and airy ground floor with custom made base units, open plan shelving and architectural lighting. A dormer window and skylight add further to the spaces impressive use of natural lighting. Utilising the natural incline of the roof, built in cupboards and drawers set within the eaves provide extra storage space.

On show across the three private residential units that form LS Apartments, are signature TR Studio design and architectural devices used to ensure each individual area of the rentalunits feel connected, well balanced and with an enhanced natural flow.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Balancing a desire to create sophisticated interiors that appeal to a young professional demographic whilst being budget conscious, TR Studio combined bespoke joinery, considered design details and contemporary fixtures and furnishingsto create a sense of home and successfully fulfil the requirements of the landlord as well as potential renters.

Team:
Bhuva Construction, Howdens

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Material Used:
1. Facade: Brick, London Stock
2. Flooring: Timber, European Engineer smoked oak planks Rustic grade, Tile & Flooring
3. Doors: Aluminium, Sliding Doors, Slimline Glazing 
4. Windows: Timber Framed Sash Windows 
5. Roofing: Standing Seam Zinc, P & K Roofing Contractors (Manor Roofing)
6. Interior lighting: Various - Dowel Jones, Atelier Areti, Lambert Et Fils

Read story in EspañolFrançaisPortuguêsDeutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More