Link Bridge House

Link Bridge House

Architect
kitayama k architects
Location
Eaglemont VIC, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Derek Swalwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TilesRever Tiles
Wash BasinTurner Hastings
LightingAbout Space Lighting
RUMER 5
LORTRACK
Ceramics, tilesClassic Ceramics
Open Air Grey
SORRENTO
Wash BasinCORIAN® Design
Facade CladdingAtkar

Product Spec Sheet
Lighting
LORTRACK, RUMER 5 by About Space Lighting
Ceramics, tiles
SORRENTO, Open Air Grey by Classic Ceramics
Wash Basin
Facade Cladding
by Atkar

Link Bridge House

kitayama k architects as Architects

The client first approached us with a brief for an extension to their existing house, with a specific need of multi-generational living, the importance of cohesive family life is very much at the heart of this project. 

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

The spatial planning of the design integrates a separate living zone for each of the three generations that is distinct, and not too distant connection to one another.

As the exterior of the existing house retained its original form with simple touch ups, the interiors were renovated with improved lighting and space usage to accommodate the living needs of elder generation. It steps directly into the open living zone for all to gather, which is at the heart of the extension. 

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

The zone for all contains the new kitchen, dining and living space. Leading to upstairs of the extension is an extra wide feature stairway landing first at the client’s study nook, where quiet reading can take place and still stay connected to the rest of the family activities as it overlooks the double volume living space at ground. Upstairs is also where you find the private quarters for the second and third generation of the house inhabitants. Separation is crucial part of spatial planning during design, but so is staying connected.  The link-bridge from the Client’s zone to the next zone encourages independence for the younger generation, but also provides direct access for assistance when needed.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

Externally the extension is designed to blend into the streetscape and neighbourhood. The extension takes advantage of the upward sloping site to maximize the volume usage. It is a simple boxed form inserted at the rear of the existing house, hidden from the street front and hugs onto the ascending landscape, starting as a two-storey extension where it connects to the original house, and becomes a single-storey structure at the rear of the site.

This also provides an ease of access to the deck at rear of the exiting house and the small orchard planted in the newly landscaped garden, all of which encourages more outdoor living activities.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

The design of the interior is similarly kept simple with muted colour finish. Using cost effective products and finishes to give focus in the living space for all.  Double height windows were used to elevate the high ceiling, to bring in an abundant of natural light and connecting to the outdoor landscape.  The link-bridge, functions both as a sculptural piece and as access, it divides up the double volume space and is cladded with timber battens to bring warmth to the central family space.  Similar timber batten feature is likewise used in the original house as a marriage of the past and the present.  Comfort and sustainable living are a priority with high level insulations, heated floor slabs and solar panels installed, the future is well covered.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

Tranquillity emanates throughout the simplicity form of the extension, yet the dramatic features in the living space encourages family gatherings.  The finished building accomplishes the client’s brief by providing individual zoning for each generation, as well as a central space where they can spend time together.

photo_credit Kitayama k architects
Kitayama k architects
photo_credit Kitayama k architects
Kitayama k architects
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More