Lichen House

Lichen House

Architect
Schwartz and Architecture
Location
Glen Ellen, CA, United States | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Richard Banes Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersBig Ass Fans
ManufacturersWestern Window Systems
ManufacturersMitsubishi Electric Trane HVAC US
Integrated systems for doors, windows, shutters and façades.Secco Sistemi SPA
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersMP Lighting

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Integrated systems for doors, windows, shutters and façades.
Manufacturers
Manufacturers

Lichen House

Schwartz and Architecture as Architects

The Lichen House works in concert with nature’s mechanisms, not to mimic them blindly, but to expand our understanding and experience of them through architecture.

 

The site’s prevalent lichen communities establish an ethos of fostering symbiotic, rather than dominant, relationships between the built and unbuilt worlds.  The lichen’s ability to freely seek out and extend its net towards sustainable conditions also inspires a fluidity of movement and gesture in the architecture.  Integral to the concept and design of the Lichen House is a porous and breathable building envelope accepting, filtering, and processing external conditions much like the lichen that inspires the design.  The site's abundant lichen only thrives under specific advantageous environmental conditions, morphing its orientation, porosity and geometry to suit its site--a practical and functional metaphor for our own building performance goals.

 

Beginning with the strategic solar orientation and geometry, the Lichen House owes its form to passive thermal tactics - the maximization of daylight and expansive southern views protected by a deep overhanging shade trellis.  The lichen trellis filters the high summer sun and allows solar heat gain in the winter when the sun is low in the sky. Inspired by the breathable filter of the lichen's net, a south facing unconditioned hallway space with a series of operable windows along the private wing of the home serves as an interstitial buffer zone. This buffer zone simultaneously protects the sleeping quarters from direct southern exposure, dampening heat loss and heat gain while also promoting natural airflow -effectively minimizing the conditioned floor area and required heating/cooling loads of the house.

 

Material Used:

1. Boffi – bathtub - Iceland

2. Wolf - range

3. Miele - fridge

4. Miele - dishwasher

5. Ortal - fireplace

6. Electrolux - barbeque

7. Big Ass Fans – ceiling fans - Haiku

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More