Ledding Library

Ledding Library

Architect
Hacker
Location
Milwaukie, OR, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Libraries
Jeremy Bittermann

Ledding Library

Hacker as Architects

The new 18,000-square-foot Ledding Library occupies a unique position at the edge of downtown Milwaukie, Oregon, between a wetland natural area, a city park, and City Hall. The design aims to create a civic presence for the library, reflecting its esteemed position in Milwaukie’s history, community, and downtown core, while taking advantage of the unique natural setting. Its form draws inspiration from the natural movement of rivers, bending across the site to capture sweeping views to the neighboring heritage Oak trees and water way. Extensive use of wood on both the exterior and interior help to blend the library with its surroundings, creating a warm, welcoming, vibrant atmosphere. The vision for the new library was driven by four main principles developed with library staff, community members, and city council. 

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

People: Provide a vibrant community information hub that brings people together, stimulates imagination, and enriches lives.  

Prosperity: Provide an innovative, state of the art, future thinking library that supports both community and individual endeavors.  

Planet: The architecture enhances the experience of the surrounding landscape and is a model of sustainable and environmentally restorative design.  

Place: The library is a welcoming, civic focal point that promotes education and understanding of Milwaukie’s culture, community, and history. 

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The original library opened in 1962 and occupied the donated, former home of Florence Olsen Ledding. Three additions were added to the original house creating structural, and utility complexities and challenges for accessibility, library operations, and flexibility. The decision to build new on the existing site shifted focus to capitalizing on the site’s strongest attribute: its adjacency to a scenic wetland pond and tributary to the Willamette River. The parking lot was reconfigured to run along the full western edge of the site, buffering the adjacency to neighboring apartment buildings and consolidating landscaped and natural areas to the east, along the waterway. Large windows along the eastern façade, shaded by large oaks, align with seating areas for reading with direct views out to the trees and pond. Thermal gain is controlled on the western facade with narrower windows and a broad entry canopy, providing afternoon shade.  

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

The interior open library wraps around staff spaces, a large community room, small meeting spaces and building services. Patrons enter at the center of the building, welcomed by the prominent view to the Oaks and neighboring pond. Adult and children’s areas are pulled apart into the opposing reaches of the building form for acoustic and programmatic separation. The undulating ceiling form takes inspiration from the flow of water, the specific geometry being driven by exterior conditions and influences, such as the overhanging Oak canopy, as well as interior space shaping.  

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

Holding true to the vision, the library has a highly efficient hydronic radiant slab mechanical system for heating and cooling the open library space. Window placements and sizes are optimized for daylight and thermal control. A roof-mounted, 40kW PV array further offsets energy use. 

photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann
photo_credit Jeremy Bittermann
Jeremy Bittermann

Project Team 
Architecture/Interiors: Hacker 
Contractor: Swinerton 
Landscape: PLACE 
Civil Engineer: HHPR  
Structural Engineer: ABHT  
MEP Engineer: PAE   
Lighting: O- Lighting  
Acoustical Engineer: Listen Acoustics  
Signage: The Felt Hat  
Owner’s Rep: JLL  
Sustainability: Lensa Consulting  
Environmental: Pacific Habitat Services  
Client: City of Milwaukie 

Hacker Design Team 
David Keltner (Design Principal) 
Jennie Fowler (Interior Design Principal) 
Laura Klinger (Project Manager) 
Tyler Nishitani (Project Architect) 
Nicolas Pectol, Scott Mannhard, Keri Woltz (Architectural Design Team) 
Janell Widmer (Interior Designer)  

Photography 
Jeremy Bittermann  

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More