Leacroft House

Leacroft House

Architect
PAUL RAFF STUDIO
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ben Rahn & A-Frame

Leacroft House

PAUL RAFF STUDIO as Architects

Leacroft House combines bold, modern architectural form with sustainable green strategies for the 21st century family lifestyle. From the street you see the Algonquin limestone front façade, fleuri cut with honed and polished pieces. The cladding layout forms a playful pattern between the darker limestone pieces on the lower volume of the house and lighter pieces used on the upper volume. With small punch windows knit into the precise cladding layout, the front of the house affirms its durability and function.

 

The lofty interior of this two-storey house curates an easy flow of flexibility and adaptability for a multi-generational family and combines spaces that are both open and shared, as well as private and intimate. Utilizing central circulation and stairs, the house conjoins how the basement, ground floor and second floor bedrooms relate to each other. This is combined with a high performance building envelope and a high efficacy HVAC system, including radiant in floor heating, providing an exceptional level of thermal comfort and energy efficiency.

 

The central room, where the ceiling is doubled in height, opens from the kitchen, allowing social life to convene around the island, and provides space for people to sit and enjoy family life in a light-filled room that faces the garden and conservatory. The conservatory was designed for indoor hydroponics with a 26’ long skylight and large lift and slide doors which open to the garden, merging the inside and out.

 

The most striking feature of the house is the rear garden façade featuring a custom louver system. Twenty six powder coated vertical stainless steel louvers (approx. 7’h x 2’w) are angled to precisely align with the compass orientation of north, south, east, and west. Using light simulation and modeling in the design process, the sculptural composition maximizes sunlight and solar heat gain in winter, while shading the sun in the summer and providing privacy from neighboring properties. Its vibrant “kinetic” composition combines both the familiarity of modern architecture with the ecological realities of our contemporary condition.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More