LB House

LB House

Architect
Shacharozenfeld Architects
Location
Rishon LeZion, Israel
Project Year
2016
Category
Private Houses
Shai Epstein
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantAxolight
StoolLapalma
LightingiGuzzini
louvresGradhermetic
FurnishingsRimadesio
kitchenArrital Cucine - Y. G. Salpeter

Product Spec Sheet
Stool
Lighting
louvres
Furnishings

LB House

Shacharozenfeld Architects as Architects

The house is built on a narrow trapezoid lot, bordering a small green public park with ancient Eucalyptus trees. The clients wanted the park to be seen as a continuation of their own private garden – The house was designed in an “L” shape to wrap around the swimming pool, facing the public park. The longer side of the house (28 meters) contains the living room, the dining area and the kitchen, while the shorter side contains the bedroom. The connection between the two sides is a double space containing the lobby. Vitrines are installed throughout the inner side of the house, enabling a direct connection with the outdoors. Additionally, to provide maximal openness, the vitrines are disconnected from the columns.


Glass corners in the living room and bedrooms are free of any constructive elements to allow full access to the garden. To soften the overall look of the large building so that it feels as if it’s a part of the neighborhood, the house was designed as two separate masses, one on top of the other, with the first floor being shorter than the ground floor, creating a kind of ridge. On this floor are four children’s suits with rooftop balconies. Two suits on each side of the house are connected with a bridge. The bridge goes across the double space of the lobby overlooking the entrance on one side and the swimming pool on the other.


The basement has two additional children’s suits facing the well-lit English courtyard and the home theater. Careful attention was given to the climate and choice of materials. The northern (back) façade is open and coated in Cedar wood, while the southern (front) façade is more enclosed, with electrical vertical louvres that allow for better climate control, with the option to close or open it as they see fit.


Project Credits
Contractors
Project Managers
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More