Lahti Travel centre

Lahti Travel centre

Architect
JKMM Architects
Location
Lahti, Finland
Project Year
2016
Category
Bus stations
Mika Huisman

Lahti Travel centre

JKMM Architects as Architects

The new Travel Centre is located at the heart of the cityof Lahti next to the existing, historical railway station. It forms a public transport hub connecting the rail network to the long-distance and local bus lines.


The new Travel Centre consists of a 60-meter long canopy for the bus terminal, enclosed elevator structures, local bus stops, and supporting landscape elements. There is also a cladding for the 80-meter long tunnel space underneath the new deck that forms a platform for the canopy.Together theseelements create an easily perceivable and high quality entity in a complex city environment in various levels.


Historically significant railway station, a solid red brick building from 1930’s, sets a characteristic milieu for the Travel Centre. The station building is included on the National Board of Antiques’ list of nationally significant cultural environments. Partially in front of it stands the new terminal canopy for the intercity busses. As the most prominent element of the new Travel Centre, the terminal canopy initiates a dialogue between the new and old elements. Its minimalistic sculpture-like form embraces the history and value of the area.


In terms of the cityscape, the Travel Centre provides a high quality and cohesive visual impression.The main materials, copper, glass and aluminium, were carefully chosen to meet requirements of the surrounding milieu.The canopy and columns are clad in perforated copper.Next to it, the delicate and airy elevator tower uses glass in both the outer walls and load-bearing structures.Inside the glass shell is the elevator shaft, covered in copper and copper wire mesh. It is an elegant counterpart to the powerful and streamlined silhouette of the canopy.The two other elevator towers, also made of glass and copper, are located in the northern part of the area.The elevator towers connect the lower level street to the northern bus stop shelters on Mannerheiminkatu.Together they create a portal to southwards of the city.


The space under the bridge deck is clad with anodized aluminium profiles.Noise reduction, general lighting and high-quality atmospheric lighting are all integrated behind the cladding.They create visually refined and acoustically pleasing environment to the tunnel-like space.The parts between the main structures - support walls, bridge railings, outdoor benches and walls - are all copper-clad as well to complement the appearance.


The Travel Centre is in use throughout the year and around the clock. Therefore special attention was paid to lighting.The electricity and HVAC equipment is hidden inside the structures.Light sources have been placed behind perforated copper parts in various elements and will enhance the character of the copper parts during the darker seasons.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Nordic Standard Copper | Canopy and ColumnsNordic Copper from Aurubis Finland
ManufacturersUPPE
Product Spec Sheet
Nordic Standard Copper | Canopy and Columns
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More