La Midas Wellness Centre

La Midas Wellness Centre

Architect
CDA Architects
Location
Gurugram, Haryana, India | View Map
Project Year
2020
Category
Wellness Centres
Studio Noughts& Crosses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Glass Hunter Douglas Architectural
LightingPhilips Lighting Signify
PaintAsian Paints
Air ConditioningDaikan
FlooringKajaria
Sanitary ware / FittingsKohler

Product Spec Sheet
Paint
Air Conditioning
by Daikan
Flooring
by Kajaria
Sanitary ware / Fittings
by Kohler

La Midas Wellness Centre

CDA Architects as Architects

Often bold architectural forms attract both appreciation and critique of the onlookers; however, the beauty of making such design choices is always reflective of the designer’s conviction. The La Midas Institute of Wellness in Gurgaon is one such piece of architecture that brings forth the finesse with which the architects have refurbished a twenty-year-old residential dwelling into a wellness centre.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

This design expression is envisioned to be viewed as bold street furniture amidst its residential surroundings, making it a contributor to the skyline of Gurgaon. The design of the wellness centre, primarily dealing with dermatological issues for women, takes inspiration from the female form. A complete turnaround of the programmatic configuration has been carefully choreographed alongside the design concept. Manifesting the formal notion of the volume, the façade detailing with definitive curves and the juxtaposition of textures helps to amplify the design’s starkness amidst its context. As the sun sets, the mildly lit façade comes alive, thereby accentuating the form in the evening sky.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

The facility houses the clinical treatment rooms of the various services and spaces to run spa and rejuvenation programs. The interiors are therefore reflective of clean and simplified forms that exude an aura of well-being and relaxation. The visitor is welcomed into warm and well-lit spaces that complement the pastel and muted undertones of the interior finishes. The furniture pieces bounce off the colours and textures of the spaces while bringing the fluidity of the façade from the outside to the inside.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

The spatial efficiency is enabled through the cleanly laid out planning, which aids the ease of movement through the various rooms. The spatial planning transmutes the house’s living areas into interactive waiting areas and other peripheral rooms into counselling and consultant functions on the ground floor. The first floor primarily houses in-patient rooms towards the front with a double skin façade along the South to minimise heat gain in summer. The rear section of the floor plan houses more controlled functions such as operating rooms while. The second floor houses rejuvenation and Ayurveda therapy rooms and a small cafe with a semi-open terrace for visitors to enjoy a post-treatment coffee.

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

The flooring pattern, a two-toned, semicircular pattern, guides the visitors in the corridors and common areas to keep the visual interest sustained throughout the space, assisting with way-finding. The singular exposes concrete flooring is visually and functionally appropriate. It avoids any joints that could harbour bacteria/ microbes, jeopardising sterility. The walls are adorned with modern pieces of art that accentuate the space with varying textures. Pattern-making is most expressive in the wall-partitioning that flows with the ceiling’s curves and defines the boundaries with fluidity. The flow of curves used in the lighting fixture, furniture selection, partitioning, and the facade is synonymous with the elemental understanding of the female form. It employs a double skin perforated metal screen with a seamless finish. 

photo_credit Studio Noughts& Crosses
Studio Noughts& Crosses

Together, the bold and subtle intricacies in the building’s design adhere to the cohesive idea of fluidity and the nuance with which each element is true to unifying the building’s entirety. Intended to be more than a mere facelift, the design makes way for a well-nurtured concept to come to life through built form. 

Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More