L2 House

L2 House

Architect
Kaboom Architecture
Location
Beaurecueil, Provence, France | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

L2 House

Kaboom Architecture as Architects

On an outstanding site, at the foot of the Sainte Victoire, was a house with serious structural issues, and not taking any advantage of the beauty of the location. As a consequence, the major part of this house has been demolished and built again at the same place, but differently. After its demolition and expansion, the house is 246m² big.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

This single storey house is perfectly compatible with every contour line of the site. The house winds around itself in order to create several inner courtyards and breaths inside the habitation.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

It is made of several volumes, all positionned in a way which enables exploded views on the outside and allows natural daylight into every corner of the house. The inside of the house is made of four levels, in order to adapt to the site in the best possible way, and to create the warmest sub-areas.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

A curved concrete ramp links the existing part of the house to the new one, along a bay window with a view on a stone wall outside the house. With the surrounding vegetation and rocks, nature penetrates the house.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Inner courtyards are created all along the path inside the house, creating a continuity with the oustide and the immersion of the house in its natural environement. Every bedroom and bathroom has its own outside private space.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The spacious living-room of the house opens on the west terrace (protected by a large tile roof eave) through a corner sliding bay window lounge side, and through vertical arrow slits dining-room side. At the south, an existing path is used to reach the house.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

The project is designed following a particular movement approach, that is to say the gradual discovery of the different views on the oustide and the changing levels, heights under ceiling, lights and materials inside. In the office segment, the work surface falls into line with the outside ground.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

 

In the master bedroom, the bathtub edge and the floor are in the continuity of the outdoor area. The house has several tile roof sections of different heights. It offers multiples openings in order to take the best benefits of the surrounding florishing nature of the site.

photo_credit Stephane Aboudaram/we are Content(s)
Stephane Aboudaram/we are Content(s)

Some of the walls of the house are coated with chunks of stones from the site, as well as the rebuilt stone walls outside. The already existing exterior stone walls on the site are kept and highlighted by the design of the multiple views from within the house. The floor of the house is in travertine and the internal arrangement of the house is made of ash tree.

Caption

Material Used :
1. Windows Technal - Lumeal
2. Travertine Stone (floor) 
3. Furniture in Ash Tree

Project Credits
Landscape Design
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsTechnal
Product Spec Sheet
Windows
Lumeal by Technal
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More