Kindergarten Xaverius College

Kindergarten Xaverius College

Architect
META Architectuurbureau
Location
Xaveriusstraat, Borgerhout, Antwerp, Belgium | View Map
Project Year
2018
Category
Nurseries
Filip Dujardin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Architectural ConcreteURBASTYLE
Sanitary AppliancesDuravit
Window And Door FittingsFSB
LightingAxioma
Inside MasonryPLOEGSTEERT

Product Spec Sheet
Architectural Concrete
Sanitary Appliances
by Duravit
Window And Door Fittings
by FSB
Lighting
by Axioma
Inside Masonry

Kindergarten Xaverius College

META Architectuurbureau as Architects

META was commissioned by the Xaverius College to design an L-shaped building extending from Stenenbrug to Xaveriusstraat. A long corridor runs through the building, connecting all the spaces. To one side of the corridor, courtyard gardens allow plenty of light into the building and enable the children to watch the seasons unfold. 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

A few years ago, in response to an acute shortage of space, the Xaverius College decided to expand the school. They acquired a number of adjacent plots in the block surrounded by Stenenbrug, Collegelaan, J. Posenaerstraat and Xaveriusstraat. The school decided to demolish the existing buildings, which were in a dilapidated state, and build a brand-new kindergarten. 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

“The light-filled cloister corridor serves as the main artery for the school. Furthermore, by offering a view onto the courtyard gardens, the architecture brings the seasons and the light inside for the children.”  
Eric Soors, META  

META has designed an L-shaped building for the Xaverius College that extends from the Stenenbrug (where the Peugeot garage once stood) to Xaveriusstraat. The large practice rooms of the former Hendrickx Dance School have made way for a playground and kindergarten classrooms. 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

CORRIDOR SERVES AS KINDERGARTEN’S MAIN ARTERY 

The school’s new main entrance on Xaveriusstraat is marked by a façade that acts as the new school gate, offering a view into the playground. The gate is easy for preschoolers and visitors to identify and lies within the field of vision of the old school gate. 

“Designing a school is always about more than simply planning an educational building. The school is a place where a child learns about the world and society through play. A school building must therefore be tailored to this environment and to the children’s development. This starting point took priority in all of META’s decisions.” 

Niklaas Deboutte, META  

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

In the L-shaped volume, a single long corridor links all the spaces, just like a cloister. On one side, the corridor is separated from the classrooms and the multi-purpose hall by a service zone containing toilets, storerooms, and other auxiliary spaces. The other side of the corridor opens onto a series of courtyard gardens designed by Landinzicht Landscape Architects. The gardens bring daylight into the corridor and also allow for a life that corresponds to the seasons.  

The brand-new building feels like a safe haven and a true community space at the heart of the Jozef PosenaerstraatXaveriusstraat and Stenenbrug. 

Dirk Dobbeleers, Director of Xaverius College Primary School 

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

CENTRAL ROLE FOR RATIONAL FACADE IN LIGHT COLOURS 
The entire volume is single-storey, apart from on the Stenenbrug, where the neighbourhood’s required cornice height has been respected. By siting the gym on the top (3rd) floor, META effects maximal visibility from the street. The administrative offices and staff room are located beneath the gym, on level +2. 

Caption

The facade has a rational and regular structure which follows the building’s functional components and renders them visible. META has opted for a material palette made up of pale colours: white glazed brick and polished grey speckled precast concrete. The facade on Xaveriusstraat has been constructed from site-cast concrete. 

Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. FSB - Window and Door Fittings
2. Sprangers - Exterior Joinery
3. Duravit - Sanitary Appliances
4. Axioma - Lighting
5. Urbastyle - Architectural Concrete
6. Ploegsteert - Inside Masonry

This story is available in multiple languages
Project Credits
Splendour in the city
next project

Splendour in the city

Apartments
Ljubljana, Slovenia - Build completed in 2021
View Project