Kids Bedroom, SDA, New Delhi

Kids Bedroom, SDA, New Delhi

Architect
Studio Meraki
Location
Safdarjung Development Area, Hauz Khas, New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Visuary

Kids Bedroom, Residence at SDA, New Delhi

Studio Meraki as Architects

The client brief for the overhaul of this particular kids bedroom was a very simple yet an enormously challenging one as the intent was to make him use his room in the first place as it had been abandoned by him due to his complete disinterest in it in the current scenario thereby making his daily schedule haywire resulting in him using different spaces at different time intervals in the house to sleep, study, read, paint and do all his activities scattered all around instead of one consolidated personalized space that he could take pleasure in and connect to emotionally as well.


Design Concept :

Since the kid has a tremendous passion for cars, the car shaped artwork on the wall designed in tandem with the study table has a dual purpose of an aesthetic element contributing to the fascination and excitement of the child as well as a purely functional purpose of being used as a support to his daily learning activities by having spaces for white board, writing, storage, pencil stand, lighting etc., thereby involving and engaging his mind more into the whole process instead of the daily mundane task of sitting at a study table that most kids normally don’t get thrilled to do. Also, the car lights at night are more stirring for him that draw him more towards his new room (thereby encouraging him to sleep alone as a daily practice) which has been the intent and demand of the client since the very beginning. Hence, the whole assembly becomes much more fun for him and engrosses him to an extreme level thereby adding value to his life and studies. The study table and low height zip bed with curved side tables have been specifically designed with no sharp edges and corners adding to the softness of the room and catering to his taste as well.


Also, there is an element of childishness and surprise wherein one of the bookshelves acts like a murphy door and opens into a covered balcony space (unused till now) that will be converted into a secret hide out space for him to read or paint alone adding to his enthrallment and also using the space in a more creative way rather than just acting as a storage dumpyard as it was being used currently.


The colour scheme of green and yellow coupled along with soft wooden textures seem appropriate adding to the warmth as well as bringing happiness in the whole aura of the existing room with green being the favourite colour of the child as well.


One of the walls has been chosen to add a caricature graphitti of a family portrait chosen by the client which adds to the dynamism of the space and hence seals off the room for the kid on a more personal note that he can cherish forever.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More