Kew House 1

Kew House 1

Designer
Vibe Design Group
Location
Kew Victoria, Australia | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses

Kew House 3

Vibe Design Group as Designers

The clients came to our office with the intention of moving into property development. We found common ground in the fact that they were focused on presenting projects with high design content that support a different visual approach. In the early design phase, we were looking to create an open, interactive street presence, which led to a very different design response. The actual front façade was inspired by the study of '60s and early '70s stereo cabinets, with the slatted timber concealing the speaker elements; in this case, the timber slats accommodate the covered entry and private en suite window. The house sits lightly balanced on angled steel posts—again, reminiscent of the stereo cabinet legs—which affords the house the appearance of floating across the land.


The project fits well in its forested environment. Silvertop ash was chosen for the cladding because it will eventually fade to gray and blend completely into the backdrop. Looking from the north, the timber is still evident only on the third story, as from this vantage point, we wanted the upper level to look like a tree house. ExoTec Façade Panel System was the other main material, chosen because it offers a refreshing contrast to the timber. The cut-out element of the living area window directs the line of sight down to the pool, babecue area, and backyard space, protecting privacy.


The interior begins with a flat veneer wall; its intention is to create the feeling of being at the base of a huge tree. Practically, it houses the coat room, powder room, cellar, and integrated kitchen. This is achieved through the use of hidden doors that, when opened, offer an unexpected surprise. This house is open, yet private, and the timber feature wall on the interior invites a journey of discovery.


The cantilevered box on the street façade houses the day bed and library, which interacts with the study space. The study has a glass splashback wall, chosen for its ability to reflect the outer landscape. A dumbwaiter is included that travels up from the garage into the scullery that resides behind one of the four integrated doors in the kitchen area. Classic Calcutta marble has been used in the bathrooms, while the kitchen has Caesar stone bench tops and a preparation cube at the end of the main island bench.

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More