JV House
Ivan Priatman Architecture

JV House

Ivan Priatman Architecture as Architects

The brief from the client was quite simple: to design a compact house for a small family of three on a 450 sm site in Surabaya. The client wished for lots of spaces for recreational activities, both exterior and interior, to be used by the whole family and close relatives.

 

From the street, the house is perceived as a pavilion, where, apart from the garage, it hovers above the ground with only a small part touching the ground to provide a point of entry, from which a ramp leads to the main entrance of the house. The brief for a compact house leads to the arrangement of all living area and bedrooms on the first floor. The main living area opens fully to the internal court, a space dedicated for the swimming pool. An emphasis on the horizontality can be seen in the design of the house, in reference to mid-century modern architecture.

 

The second floor of the house is dedicated fully for recreational activities and games. A ramp that connects the two floors of the house becomes somewhat a distinctive element of the house, as it breaks the horizontality commonly visible throughout the house. The ramp, a vertical space flanking the central courtyard, continues the horizontal lines by a glass opening to the central court, but makes reference to the sky as it is lit via a skylight filtered by a metal screen. The 3 dimensional metal screen becomes an aperture from which light decorate the wall and floors of the ramp, slowly changing throughout the day according to the position of the sun.

 

The bangkirai wood siding on the exterior of the house marks the transformation of the white box, as the white box is pushed in or expanded out to create shading necessary in the tropical climate. The stainless steel mesh above the internal court protects the house from mosquitoes and provides shading from excessive solar gain.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More