JINS Kumagaya Koizuka Store

JINS Kumagaya Koizuka Store

Architect
TYRANT Inc.
Location
4 Chome-177 Koizuka, Kumagaya, Saitama, Japan | View Map
Project Year
2022
Category
Shops
Tomoyuki Kusunose

JINS Kumagaya Koizuka Store

TYRANT Inc. as Architects

It is a roadside store of eyewear brand JINS located in the suburbs of Kumagaya in Saitama Prefecture, dotted with various stores including restaurants and stores selling various goods. A new store building and a parking lot for 16 bays are planned over an area of about 900 m2.

photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose
photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose

An elongated rectangular in plan, the massive looking building with its external wall finished with gray-painted red cedar siding boards stands at the eastern part of the compound about 400 mm afloat from the ground level, and the remaining area is used for parking spaces. The level difference created between the building floor and the ground level by floating the building is smoothed by providing a slope. Crape myrtle in the patio is intentionally planted more toward the slope side to create a richer experience for visitors as they use the approach to enter the store.

photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose
photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose

A bright and open space is created by providing a large composite window sashing facing the patio or the front road. The wall and ceiling are finished in white paint to make the interior look like a white cube of a fine art gallery. However, an attempt is made to create a commercial environment by providing “golden elements” as design twists at various parts of the interior including use of bronze plating for metallic parts of furnishings on display or partly painted downlights arranged at random to make them look like a starry night.

photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose
photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose

Although architecturally simple, the building has an overwhelming sense of presence because of elements of out-of-placement created at various parts of the building by floating the building, such as shadows formed between the lower part of the building and the ground surface or beam-like slabs remaining between the slope and the foundation by hollowing parts of the foundation slab in the patio area.

photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose
photo_credit Tomoyuki Kusunose
Tomoyuki Kusunose
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More