Jerome L. Greene Science Center
Lehoux, Nic; © RPBW - Renzo Piano Building Workshop Architects © Columbia University
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lighting iGuzzini
ManufacturersCasalgrande Padana
ManufacturersSika
Laminated and insulated glass wall assemblies INTERPANE
Plastic laminateFormica Group
ManufacturersSteelcase

Product Spec Sheet
Lighting
Manufacturers
Manufacturers
by Sika
Laminated and insulated glass wall assemblies
Plastic laminate
Manufacturers

Jerome L. Greene Science Center - Mortimer B. Zuckerman Mind Brain Behavior Institute

Renzo Piano Building Workshop as Architects

Luminous, light, and transparent, like the “Crystal Palace,” the Jerome L. Greene Science Center is dedicated to natural light and scientific research.

 

By situating the scientific functions above the ground level, the building can meet the city with a highly transparent, permeable, and active ground floor called the Urban Layer, which is open to the public and the larger University community and continuous across the entire campus. Together with outreach programs operating with support from the Mortimer B. Zuckerman Mind Brain Behavior Institute like the Wellness Center and the Education Lab, the Synapse—an interactive installation where the public can learn about the brain research being conducted in the building—in the main lobby on the ground floor of the building encourages public engagement with the research conducted in the building. The East-West lobby space also connects Broadway to the east with the Small Square to the west. Publicly accessible retail and restaurant facilities complete the Urban Layer, which will activate and enhance the pedestrian experience, creating complexity, balance, and a sense of inclusion.

 

Directly above the Urban Layer, the massive and opaque second floor houses mechanical spaces. On the research levels above the second floor, however, the building again becomes light and transparent, providing space for people to work, research, and collaborate around the perimeter of the building, where they can take advantage of the daylight. Support spaces not requiring daylight are located in the center of the building.

 

Two intersecting axes articulate the building’s 40,000 sq. ft. floorplate into four quadrants—on the research levels, the North-South axis is mainly dedicated to circulation and includes the elevator lobby, while the East-West axis is an active area that includes meeting rooms and break spaces on each floor and a 120-seat lecture space at the top floor. These spaces encourage collaboration among the scientists by interspersing circulation, connecting stairs, double-height spaces, and a variety of scales of meeting rooms and other interaction spaces with the research and support spaces.

 

Staggered roof levels further articulate the building’s volume at the top of the building, where there are two accessible terraces overlooking the city and the Hudson River. Like a factory, exposed machines located on the rooftop reflect the building’s complex (and beautiful) mechanical infrastructure.

 

The building’s architectural vocabulary of exposed steel structure and articulated details establishes a dialogue with the “DNA” of the site—the steel structure of the adjacent subway viaduct and the industrial history of the surrounding area.

 

Designed with science, for science, the building’s envelope subtly and innovatively addresses the building’s relationship to its surrounding environmental context in a sustainable way. The actively ventilated double-skin façade of low-iron glass and the motorized shades mitigate the acoustic concerns from the adjacent subway, and further contribute to occupant comfort by creating a thermal buffer at the exterior of the building. Additionally, daylight harvesting allows a reduction in the use of artificial lights.

 

Material used :
1. Facade Manufacturer: Enclos
2. Façade System: Structural facades, double skin walls, metal and glass canopies    
3. Products: Laminated and insulated glass wall assemblies by Interpane

Featured Projects
Latest Products
News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More