Is Molas Golf Resort and Hotel

Is Molas Golf Resort and Hotel

Architect
Studio Fuksas
Location
Pula, Metropolitan City of Cagliari, Sardinia, Italy | View Map
Project Year
2017
Category
Hotels
Is Molas
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureBaxter Srl
LightingSLAMP S.p.A.
Half Charlotte Suspension
FurnitureMoroso
FlooringMortex
LightingVenini

Product Spec Sheet
Furniture
Lighting
Half Charlotte Suspension by SLAMP S.p.A.
Furniture
by Moroso
Flooring
by Mortex
Lighting
by Venini

Is Molas Golf Resort and Hotel

Studio Fuksas as Architects

The project for the new Is Molas Resort complex as a development of the existing Golf Club, includes the construction of three golf courses, two five-star hotels, a series of villas, a Spa and a club house.

 

The typology identified for the intervention in the complex, from the large scale of the masterplan up to the small scale of the residence, to the most representative building, the Club House, is a type of progressive aggregation of nuclei.  The reference is to the fragments and to the archaeological memories of the nuragic settlements.

 

The deluxe hotel, placed on the visual axis directed to the archaeological area of Nora, shapes the whole intervention.  The entrance to the building is composed by a long path, a larch wood walkway over a pool. On the left side, towards the imposing entrance hall, the main restaurant with a large outdoor terrace is placed, while on the right a terrace with the swimming pool; a system of folding glass windows completely openable and transparent allows the complete fusion of the spaces when needed. The hall, at the end of the path, is a space that opens to the horizon and leads, through paths that wind through lush gardens of water and Mediterranean vegetation, to the 80 rooms distributed on two opposite sides.

 

Located in the upstream area of the hotel, at a higher altitude, the residences are composed as small villas with common green spaces. The villas are designed with natural origin materials of and local production. The treatment of the surfaces has been conceived with the aim of making them as comparable as possible with the surrounding lands and stones, through "rough" plasters, natural pigments and coverings in stone slabs and local stone bollards that recall the typicality of the Nuragic architecture. 

 

The progressive "naturalization" of the project finds its maximum expression in the area that houses the Spa - Hotel Suite; here the axiality pursued in the central hotel is disjointed to follow the slope of the land and open to the view of the golf courses. In the core of the Spa a particular game of skylights on the vaulted roofs allows to collect the natural light and create an atmosphere full of chiaroscuro. The Hotel Suite pursues the same expressive research in the common areas as the nearby Spa. The building is immediately disjointed as it follows the slope of the land, which is here more emphasized. The rooms, on two levels,open in a fan-shaped layout.

 

Material Used:

1. Facade finishing- Tadelakt, CoccioPesto

2. Interior wall finishing- Tadelakt, CoccioPesto

3. Interior Flooring- Mortex, Glazed tiles

4. Interior lighting- Slamp, Venini

5. Interior furniture- Baxter, Moroso, Venini

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More