Iron Maiden House

Iron Maiden House

Architect
CplusC Architectural Workshop
Location
Longueville NSW 2066, Australia | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlos
Manufacturersapaiser bathware
ManufacturersAbey
ManufacturersAstra Walker
ManufacturersCaroma
ManufacturersEscea

Product Spec Sheet
Manufacturers
AIM by Flos
Manufacturers
Manufacturers
by Abey
Manufacturers
Manufacturers
by Caroma
Manufacturers
by Escea

Iron Maiden House

CplusC Architectural Workshop as Architects

Iron Maiden House is located in the Sydney suburb of Longueville, a small residential area on the peninsula between Tambourine Bay and Woodford Bay.The site is afforded views of the Lane Cove River and the Sydney CBD. Iron Maiden House was designed for a family of five, returning to Sydney from many years living in Hong Kong.

 

Accustomed to the oceanic subtropical monsoon climate and compact living arrangements typical of Hong Kong, the clients were looking for a home that used passive design principles to heat and cool the building. They weren’t afraid to challenge traditional notions of what a home should be, requesting a generous connection to the outdoors to enjoy and entertain family and friends.

 

The elongated, corner site presented an opportunity to explore an atypical typology and form for Iron Maiden House. Given the home would be exposed to the street on two sides, it was crucial that any design response preserved privacy while maximising links to the outdoors. A natural gorge, in which water cuts through rock to form secluded spaces with overscale walls was mixed with a modern reinterpretation of a typical gable house found in Longueville to generate the final form.

 

The simple shape was extruded lengthways along the site and sliced down the middle with a pond to form a central axis. Slender, cathedral-like spaces were formed around this central thoroughfare with ponds running parallel to walkways to connect the spaces. This provides a sheltered private outdoor space for the family to relax and enjoy. Spaces within the two storey volumes are arranged telescopically, scaling down to the rear of the property.

 

A compressed entry, with views through the centre of the site onto both gardens and water, opens onto the double height kitchen space with living and dining spaces nearby. On the ground floor, essential functions are stepped down the side boundary facing inwards onto the swimming pool and nearby gardens. Rooms open via oversized sliding doors with retractable flyscreens, expanding the usable floor space of each room out into the walkway. While the ground floor plan could be considered inward looking, the upper floor by contrast is outward looking.

 

Viewed externally, Iron Maiden House has several large windows oriented for views of the city skyline and unencumbered views of the sky. Activity at the ground level and over-looking into the intimate spaces of the home are protected by horizontal timber and corrugated iron cladding. The street tree canopy is borrowed by the downstairs lounge and upstairs living space to provide dappled light and a leafy outlook. An external walkway overlooking the swimming pool was provided to link the upstairs bedrooms, giving the clients’ children a sense of independence as they grow into young adults.

 

The walkway also provides an opportunity for the children to open their large, sliding bedroom doors to the outside, creating an outdoor deck and view to greenery from every room. Each bedroom can entertain a small group of friends, spilling out onto the walkway for extra space and passive supervision from an adult downstairs. The bedrooms are adjacent to an unenclosed second living space, which uses half height walls to define its boundaries, and maintain views to the city and sky.

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More