Innovation Powerhouse

Atelier van Berlo as Architects

Former power plant transformed into the multi-tenant Innovation Powerhouse. A transformation from a pure, brute, raw and heavy industrial complex - in size and volume completely unsuitable for office use - into a comfortable, breathing, spacious, fresh and young work environment.

 

Designed by Atelier van Berlo, Eugelink Architectuur, and De Bever Architecten.

 

The Innovation Powerhouse is an ecosystem for the innovative industries. A centre of creativity; a hyper-modern, multi-tenant building where different companies meet, inspire and stimulate innovation. Situated on Strijp-T, the out of use power plant is an iconic building, a landmark of Eindhoven. Built in four stages, from 1953 till 1972, the power plant used to provide Philips factories with power through coal, gas and later oil.

 

Design-driven innovation agency van Berlo initiated the transformation, while in search for their own new headquarters. They envisioned a unique working space, an open ecosystem focused on collaboration, something more than just their own new headquarters. It would be an ecosystem for different innovative companies, universities, partners, clients, and visitors to work together and create the innovations that shape the future.

 

The two main points of departure for the design were to maintain the building’s innate architectural qualities and to incorporate this vision of open innovation. Throughout the design this idea of connectives was essential. The architects wanted the companies to constantly meet, to create an almost effortless inspiration of one another, which was translated into a vibrant centre.

 

To create this vibrant centre, the architect created a clear-cut in the building, a straight line through the heart spanning among others the original central backbone, a 5-meter wide high-rise where the cole chutes still hang at 28-meter hight. Next to this central backbone, the roof is opened up by a skylight spanning the full length, bringing light into the otherwise dark centre of the building and revealing the magnitude of the old heavy concrete structure. In addition, this skylight gives a peek at the facade, allowing all who view it to experience the sheer height of the midpoint.

 

Due to a change in power fuelling, the original design was never finished. Since there was no longer a need for cole chutes, the 5-meter wide high-rise was never finished. Inspired by the original drawings, the architects added a steel vertical garden to the central high-rise, giving the building its originally intended symmetrical look. This vertical garden with meeting rooms, a glass elevator and emergency exit follows the lines and rhythm of the original architecture. The open, transparent and green appearance hints at a new sustainable green energy production.

 

The symmetrical look is finished by a glass extension at the back of the building. It follows the lines and rhythm of the building, but through a minimalistic detailing and modern materials, it indicated clearly a new phase for this impressive building.

 

The other interventions, such as the small windows for light in the offices and the main entrance, are kept small, to ensure that the monumental industrial character of the building stays visible. Within the renovation, there was also great attention for sustainability. Due to HR + glass, solar panels, newly isolated walls and roofs, the building now has an A+ energy label.

Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More