Imagine Montessori School

Imagine Montessori School

Architect
Gradolí and Sanz Arquitectos
Location
calle Melissa 46, Lloma Llarga, Paterna, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Primary Schools
Mariela Apollonio

Imagine Montessori School

Gradolí and Sanz Arquitectos as Architects

The work we present is the first phase of the global project.This first phase is made up of 10 classrooms and kitchen spaces, facilities and storage spaces.The second phase will host the entrance and administration spaces, teachers and meeting rooms.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

THE BUILDING AND ITS SURROUNDINGS. HOW TO GET THERE

The building is located on the borderline of the Valterna residential area, in the municipality of Paterna (Valencia), on a strip intended for public service buildings and facilities located between the residential buildings and the EnDolça ravine, which separates Valterna from the urban expansion areacalled La Pinada, owned by the same owners as the College.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

One of the first decision of the projectwasplacing the main entrance on the riverside and not from the city side. It must be taken into account that, given the type of education, the students will initially be arriving from all over the metropolitan area of Valencia, so most of them will be coming by private transport, until such a time the new neighbourhood La Pinada will be developed and most of the users of the school wouldbe coming from there. Placing the student entrance facing the road andlooking out onto the city would cause the collapse of traffic on this street that is already congested. The proposal is based on the development of a parking lot on the other side of the riverbed so that the entrance is away from this road and awaiting the development of the new neighbourhood.The ravine is incorporated into the project, recognising its role as a natural element that is the backbone of the territory and overcoming the vision of ravines as something negative and dangerous that weighs in our make-believe culture.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

Children enter the school crossing a pine forest by raised wooden walkways, peeking at the school through the treetops.Parents will be able to take advantage of the backwaters of this route as a meeting and rest place when they take or pick up their children.Children do not disappear behind a wrought iron gate, there is a transition and a preparatory journey to get to school ... and the city vanishes behind

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

THE INTERIOR SPACES

The building has been deformed to adopt the shape of an "S" thus configuring two exterior spaces: an access plaza to the west and a playground to the east, based on the premise that two exterior spaces with two different orientations provide greater flexibility thana single space.All classrooms overlook the ravine and the pine forest. From all the rooms the visual connection with nature is the protagonist and the center of attention, now that there is no blackboard or teacher's table. The classrooms are distributed in five areas to which students have free access according to their interests and needs: sensory area, practical life area, language area, maths area and cultural studies area.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

The entrance to each classroom is through a lobby with lockers and benches where the children take off their shoes and remove their coats.The low-rise arch in the wall indicates that we are entering spaces designed for the size of a child.For better lighting and ventilation, we have designed triple height vertical spaces which we call solar collectors,that are placed in a central position and provide additional space,as well as a cross visual connection between classrooms.Each classroom is complemented externally by a covered terrace, a small amphitheater, a fountain and a deciduous tree. When the weather permits, the classroom is opened to the outside and the tree, with its seasonal changes, becomes an additional classmate.The project grows like an organism, as each cell takes on its own shape according to its needs and then rejoins and interacts with the other cells.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

Now that the classrooms were arranged in a fan-like shape, the relating space that connects them is not only a functional place of passage, but, with its extensions, its nooks and crannies and its balconies and walkways over the outdoor courtyard, it becomes a meeting, work and play space. An agora facing the exterior completes this tour of spaces for relationship.In every spaceyou’ll find corners designed for the scaled-down size of children: taking advantage of lofts above the toilets in the classrooms, beneath the landings of the stairs, next to windows at floor level. Spaces that are not accessible to adults due to their reduced height, become a redoubt and a sanctuary for the state of being we call childhood.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

 

THE OUTDOOR SPACES

The playgrounds and garden areas (the eastern courtyard, the terraces to the west and the pine forest on the other side of the ravine) are designed or maintained as nature spaces: roots, trunks, branches, dry leaves, pine cones, asparagus in spring and wild mushrooms in autumn are their components. These are not aseptic spaces. There is no lawn, much less artificial turf. The idea is for the students to interact with nature, not to create a green decor.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

Nor are there sport grounds or soccer fields; it is about creating spaces for relationships, calm and egalitarian between genders.The slopes are used for generating ramps, slides, stairs and climbing walls, balconies and walkways, shelters and caves...And when it rains, when it really rains, one can watch the torrential water flowing through the ravine.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

THE MATERIALS

Massive use of materials with a smaller ecological footprint: terracotta and wood.

The terracotta in the 2-foot thick load-bearing walls made with perforated brick, conventionally not suitable to be left exposed, in the three-threaded solid brick vaults, also structural, in the pavements.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

There is wood in the structure and covering panelson ceilings, the interior and exterior walls and the carpentry of doors and windows.Concrete is only used in foundations and steel in singular pillars and railings. There is no plastering work, no false ceilings or false floors, no panelling. Everything is visible, the brick wall is structure, partition andcladding, with its texture, with its defects. The fixtures are visible, you can follow their layout throughout the building, you can understand how everything works, how it is mounted, how it was built. The building is the first didactic material of the school.

Caption
Caption

And everything under the undulating mantle of the green roof, a meadow that will descend, when the second phase is completed, to lean against the perimeter fence, which covers, insulates and provides thermal inertia, protecting the entire building from the sun and the rain. The construction wants to disappear, to go unnoticed under the green mantle which is the real facade when we look from the city, from a distance, from our computers when we fly with Google Earth.

Caption

Team:

Promotor: Zubi Real State S.L.

Architects: Carmel Gradolí and Arturo Sanz

Collaborating architects: Fran López, José Luis Vilar, María Navarro

Surveyor: Francisco Vallet

Engineering/BREEAM consultants: Zero Consulting

GREEN Advisor: Alfons Ventura

Acoustic advice: Silens services and acoustic technology S.L.

Landscaping: Gustavo Marina

 

Contractors and main subcontractors:

Construction company: VALSECO group

Metal locksmith:Martí Cots S.A.

Bricks load-bearing walls: Cerámica La Esperanza S.L.

Brick vaults: Salvador Gomis

Calculation of wooden structure: SERPA S.L.U.

Wood exterior carpentry: Morata S.L.

Interior carpentry: Manolo García S.L.U.

Waterproofing: SOCYR 99 S.L.

Clay flooring: Cooperativa Ladrillera S.C.V.

Wood flooring: Junckers Ibérica S.A.

Glass: Cristalería Crevillente S.L.

Product Spec Sheet

ElementBrand
Clay flooringcooperativa ladrillera
GlassCristalería Crevillente
Wood flooringJunckers Hardwood
WaterproofingSocyr
Product Spec Sheet
Clay flooring
Wood flooring
Waterproofing
by Socyr
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More