IIT McCormick Tribune Campus Center

IIT McCormick Tribune Campus Center

Architect
OMA

Holabird & Root

Studio Gang

Skidmore, Owings & Merrill
Location
Chicago, Illinois, USA | View Map
Project Year
2003
Category
Universities
© OMA

IIT McCormick Tribune Campus Center

OMA as Architects

The McCormick Tribune Campus Center seeks to reinvigorate the urbanism inherent – but long since neglected – in Mies van der Rohe's 1940 masterplan for the Illinois Institute of Technology. The large single-storey Campus Center provides a focal point for the previously sundered halves of the campus, and features a noise-absorbing steel tube wrapping the Elevated metro that runs directly over the building and, inside, a dense mosaic of programs including a bookstore, food court, café, auditorium, computer centre, and meeting spaces.


How to energize a campus that has half the population that animated it in the 1940s but now double its original footprint? To us, the conundrum implied a building that is able to re-urbanize the largest possible area using the least amount of built substance.


To create a new point of density for the campus, we located the building at the heart of IIT – a large rectangle between State and Wabash, 32nd and 33rd streets – and directly underneath the "L", the artery that connects the campus to the rest of Chicago. By enclosing the tracks above the Campus Center in a muffling stainless steel cylinder, a formerly deafening no man's land becomes a not only tolerable but a magnetic environment. The encircled track – known among students spontaneously as the Tube – becomes a crucial part of the Campus Center's, and IIT's, image.


Rather than stacking activities in a multi-storey building, we opted to arrange each programmatic element of the Campus Center in a dense single plane that would foster an urban condition. To achieve this, in 1997 OMA carried out a study to map the “desire lines” of student foot traffic across the campus. These intersecting diagonal paths are maintained inside the Campus Center itself, linking the multiplicity of activities via a network of interior streets, plazas, and urban islands that form neighborhoods: 24-hour, commercial, entertainment, academic, recreation, and other urban elements in microcosm.


The unifying element of the Campus Center is the roof: a sloping concrete slab that protects against the noise of the L while encompassing the heterogenous programs below. Where the roof ducks beneath the "L", the underside of the the Tube juts through the concrete as a reminder of what's above. The roof has a long overhang that embraces the adjacent Commons Hall, Mies's original student centre, designed in 1953. The Commons has its original perimeter and interior wooden partitions preserved, and now functions as a food court.

Project Credits
Mechanical, Plumbing & Electrical Engineer
OMA
Architects
Structural Engineer
Site CA Consultant
Landscape Design
2x4
Graphic consultant
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More