IATSE 873 Offices

IATSE 873 Offices

Architect
Taylor Smyth Architects
Location
North York, Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2016
Category
Offices

Workshops
Ben Rahn/A-Frame Inc.

IATSE 873 Offices

Taylor Smyth Architects as Architects

IATSE (the International Alliance of Theatrical Stage Employees and Moving Picture Technicians), was originally founded in 1893. It is the union representing a wide range of people who work behind the scenes to help produce film and video production.

photo_credit Ben Rahn/A-Frame Inc.
Ben Rahn/A-Frame Inc.

Having recently acquired a stand-alone warehouse building, IATSE 873 approached Taylor Smyth Architects for a creative design and retrofit that would allow them to accommodate their staff and provide training space for new and existing union members, as well as to create a facility that speaks to who they are and to their pride in what they do.

photo_credit Ben Rahn/A-Frame Inc.
Ben Rahn/A-Frame Inc.

The front of the building was removed and replaced by a new façade of Trespa phenolic panels. Resembling planks of various wood types, the new screen is cut away to create a dramatic glazed opening into the building, an abstract reference to a stage proscenium. It also indirectly references the spirit of what IATSE does – the creation of illusion with a resourceful use of materials. Along the sides of the building, new windows were also added to bring natural light deep into the floorplate.

photo_credit Ben Rahn/A-Frame Inc.
Ben Rahn/A-Frame Inc.

The many types of craftspeople who together make up the totality of IATSE 873 are each named on the reception wall to celebrate their membership. Within the open plan office area, the steel bones of the building are exposed with floating acoustic ceilings providing localized intimacy. The Call Centre, the heart of IATSE, occupies the symbolic centre of the workspace. It is partially defined by an open wood stud wall that alludes to the construction of film and television sets.

photo_credit Ben Rahn/A-Frame Inc.
Ben Rahn/A-Frame Inc.

Early in the design process, a sustainable design study was undertaken to analyze potential energy conservation savings. Multiple options were tested on an energy model to determine upfront costs and payback periods. This helped define the optimal mechanical system, along with lighting control strategies and passive design measures.

photo_credit Ben Rahn/A-Frame Inc.
Ben Rahn/A-Frame Inc.

 

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More