I CARE Hospital, Noida

I CARE Hospital, Noida

Architect
Studio Meraki
Location
Noida, Uttar Pradesh, India | View Map
Project Year
2022
Category
Hospitals
Suryan/Dang

I CARE Hospital, Noida

Studio Meraki as Architects

Client Brief:

The hospital approached us with a brief to refurbish the Waiting Lounge and a few consultation rooms in the already existing old block of their premises. The idea was to replenish the soul of the space and provide solace to the anxiously anticipating patients by removing the good old metal benches (that were seemingly cold and aching) and ideating a new splash to the canvas that would be more ergonomically comfortable as well as visually enticing. The waiting hours in a crowded hospital can be very onerous and mentally taxing, especially for the older generation and hence the owners wanted the overall experience for them to be a very gratifying one. Also, the demand for the consultation rooms was addressed to be very user friendly by prioritizing the patients and taking care of their needs.

Concept Note:

As one starts to renovate this space, one realizes that the existing palette is monochromatic/beige but is extremely well daylit and that acts as a plus as it instantly uplifts your mood. There is an instantaneous thought to add a dash of an invigorating colour that would illuminate the space as well as bring psychological respite to the users who would relish and savor it. The furniture design is clean and minimalistic but has some unique elements added to soften it and create a sense of harmony and visual calm along with being an eye-catching feature in design. A sparing shade of yellow, being the prime luminous colour inspiration (radiant yellow adds ecstasy and optimism) has been intermingled with mahogany and beige, in proportions that would neither be too harsh/jarring on the eye, nor would it undermine the intent used for.

“Yellow is a power color because, when you think about it, what's more powerful than sunlight?" Eiseman said.

Exuding joy while energizing the space, it would be an impetus to the elation that the people would experience while relishing this space that would be an absolute antithesis of their previously acclimatized experience of a sea of gloomy steel chairs in hospitals with very flat uninviting colour palettes. 

The consultation chambers also go through an overhaul in terms of the layout, having a rounded triangular conference table for a cozy discussion with the patients that also blends in the yellow scheme of things. 

photo_credit Suryan/Dang
Suryan/Dang
photo_credit Suryan/Dang
Suryan/Dang
photo_credit Suryan/Dang
Suryan/Dang

 

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More