House Taurus
Brett Boardman

House Taurus

Durbach Block Jaggers as Architects

House Taurus is a project of robust polarities. The site is both idyllic and compressed. The house is a combination of villa and infrastructure, both introverted and open, with views both generous and focussed.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ

Site

The site is directly adjacent to Sydney Harbour and a private beach. There is a dramatic change in level from street to lowest level, through a narrow panhandle, with exaggerated slot harbour views. This astonishing sea level connection to the beach is bracketed by beautiful landscaping, fig trees and jetties. The arc of the small coved beach is centred on the site.
An overscaled apartment building overlooks the site on the Northern boundary, blocking sun. The neighbouring building to the east is substantially higher and overlooks the rear of the site.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ

Entry

Two cars are accommodated in a car stacker that is housed completely below ground.
Once the cars are hidden, the arrival is free to be a sculptural sequence, engaging with the beauty of the place. The roof of the stacker completes a walled landscape courtyard with a channelled slice of harbour view.
The lift drops 18m to an 35m long entry hall below, connecting directly to the first floor level of the house. This entry hall is arched and sculpted, exaggerating the perspective towards a framed view of the harbour. Circular skylights above animate the space.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ

Beach Villa

The upper floors are made solid in off form concrete, like a water softened pebble, with precise framed openings for the more private spaces, lit by a double height central courtyard.
The living room, located as close as possible to the beach in plan and in section, sits lightly on a sculpted and landscaped stone base. The level of this room was lowered by 4m to link directly to the beach and harbour by landscaped stairs. The beach room is made with softened geometries and archaic materials. The room is as open and light as possible, seamless with the garden and pool court.
The 16.6m lap pool bridges between the stone retaining wall at the harbour edge and house, passing under its high volume. The pool always has a sunny end, a partly shaded middle and a cave or grotto with reflected light.
The pool captures the romance of the site, swimming from rock to water, into and out of bright sunlight.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More