House N-DP

House N-DP

Architect
GRAUX & BAEYENS architecten
Location
Mechelen, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Filip Dujardin

House N-DP

GRAUX & BAEYENS architecten as Architects

House N-DP – an intriguing house that projects an introverted openness

This house along the Leuvense Vaart in Mechelen never ceases to fascinate. A seemingly random play of asymmetrical concrete canopies opens and closes the façade, creating a pleasing impression of introverted openness.

A house with a consistent story

The dynamics created by the angled concrete canopies and the sophisticated positioning of the triangular storeys was an aesthetic necessity, designed in response to the environment in which the house was built. In this case, a narrow, deep plot with close proximity to neighbours, but also with an expansive view of the canal and the fields behind it. The concept of the house is the result of a creative process that takes all these parameters into account in a single, consistent story.

Intriguing contrasts

Each storey is set back in relation to the previous one and has been superimposed at a slightly shifted angle, with the intention of creating privacy and a sense of security for the residents. This fan-like movement inward also creates a playful effect that counters the monolithic appearance of the nine-metre-high building. At the same time, the fan shape is intended to cast as little shadow as possible on the neighbours. The breaches in the concrete walls in turn create exciting openings to the garden and the water. While the concrete construction is no less imposing than the ships that slowly pass by on the canal, the openings give the whole a human scale.

Warm welcome

The concrete from which the house is built also forms the supporting structure. This made it possible for the opening movement of the facades to be continued in the interior.

The lowest concrete wedge serves as a carport and hides the entrance of the house from the view of passers-by. However, anyone who rings the bell will instantly feel welcome thanks to the large, pivoting door and the inviting concrete entrance step. The stairs, together with a cloakroom and laundry room, are located in the concrete core of the house and lead to the living areas that nestle around the central part on the first floor in a single, flowing movement. The kitchen is bathed in the morning sun, while the living room with adjoining terrace catches the last rays of the sun. The bedrooms in the top storey are primarily functional and all open onto a beautiful terrace.

Sheltered and open at the same time

The furniture in the house was custom designed, including the storage units and fireplace wall. The special symbiosis between secure enclosure and openness also comes into its own in the interior. A feeling that is enhanced by a balanced use of understated materials, alternating the warm texture of clay plaster on walls and ceilings with the raw concrete and wooden finishing that are also used in the external facades.

The tranquil material palette of the house has been carried over into the smallest details. For the balustrades, we deliberately did not work with modern glass, but with galvanized steel. This aligns the enclosure and the breaches in the facade with the human scale of the residents, in an otherwise imposing building. The steel of the balustrades is reflected in the external staircase and gate, which were specially designed for this house. A nice detail is that in this gate, just like in the facade of the house, recesses have been applied that make the wheels of the gate visible and give it a surprising touch.

 

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More