House JC

House JC

Architect
Alventosa Morell Arquitectes
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Adrià Golua

JC House

Alventosa Morell Arquitectes as Architects

A Wall, A Volume And A Stair

1.- INTRODUCTION

The clients needed a small restoration of a house built in 1983 and, specially, the creation of a new space to work.

The building was very badly adapted to the land, the original topography. It was divided into two platforms separated by a retaining wall of 6 metres height. This wall generates a very important visual impact and provokes the isolation of two platforms.

The house is located on the superior platform, which is built with ceramic brickwork without interest, with too many constructive solutions for the different façades. All its perimeter is surrounded by a narrow terrace, so with a limited use.

On the inferior level there was a garden and a swimming pool in a bad condition.

Although the exterior space had many possibilities to enjoy it, it was completely separated from the house by retaining wall and the two platforms were communicated by a simple stair not facilitating their use.

Els clients necessitaven una petita reforma d’una casa existent construïda l’any 1983 i, sobretot, una ampliació per a poder tenir un nou espai de treball.

photo_credit Adrià Golua
Adrià Golua
photo_credit Adrià Golua
Adrià Golua

2.- THE PROJECT’S PRIMARY GOALS

The aim of the project was to completely rehabilitate the building, adapting it to the clients’ requirements.

The program set out to solve the segregation between the two platforms, creating a new connection with the main garden, that could decrease the visual impact of the retailing wall at the same time; and also generating a new space to work.

To achieve this transformation we have designed a light metallic stair that is separated of the retaining wall, generating a new level between the two platforms, where we have situated the new space to work.

This new space is a volume made of wood that changes the vision of the retaining wall, and creates three new spaces in addition:

-         A new terrace at the level of the original house, that changes the use of the previous narrow one.

-         A new wooden volume, situated in the middle of the two old levels, creating a new studio directly opened to the main garden. It is an autonomous element and bioclimatic which it means, that it does not need heating or refrigeration. Such space is justified by its relative litheness and the desire to establish a provoking dialogue with the original structures.

-         A new frame, a portico, situated at the level of the inferior garden, where the swimming pool is. This space allows clients the possibility to enjoy of a sunny terrace.

photo_credit Adrià Golua
Adrià Golua
photo_credit Adrià Golua
Adrià Golua

3.- A NEW ROUTE

The new access to the main house is designed as a protruding balcony made by a simple rectangular angle iron that supports the galvanized rebar in order to generate a new exterior space full of nuances of shadows; and another more positive vision of the retaining wall.

On the contrary, the new space to work is a compact wooden volume, separated from the inferior level by a metallic structure. It is built with the frame System and the wooden slats of the facade provides a screen for preserving privacy, while also serving as solar protection in the summertime.

All in all, with a simple volume and the simplicity of a new connection between the different levels of the plot we have achieved the total renovation of the previous building, and also got a pleasant house to live.

photo_credit Adrià Golua
Adrià Golua
photo_credit Adrià Golua
Adrià Golua

Read story in EspañolItalianoDeutschFrançais and Português

Product Spec Sheet

ElementBrand
Electrical installationsEric Madrenas
PaletteFaçanes Alamo SL
, platform, false ceiling, wooden table and shelfNixProfusta S.L.
External staircase and iron structureSerralleria Metcor
Product Spec Sheet
Electrical installations
Palette
, platform, false ceiling, wooden table and shelf
External staircase and iron structure
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More