House in Kugahara

House in Kugahara

Architect
OUVI

SNARK Inc.
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Ippei Shinzawa

House in Kugahara

OUVI as Architects

Three wedges
What we called “Wedge” is a spacial of triangle form.
This is a refurbishment project of a steel-framed three-story building detached into a two-family house.


The existing building was constructed as a steel-framed fire-resistant building include the steel staircase as the request of the owner (the father of this owner). But it exceeds the specifications specified in this restricted zone. The steel staircase is located in the center of the building, and the floor height, the direction of the entrance of stairs are different for each floor. Although it is a relatively easy change of wooden stairs, this staircase made difficult to update the building.

We found a place where could downsize the existing building to make a new entrance for the child household. That is newly built on the side of the parking lot which made it possible to reuse the existing steel stairs. On the other hand, due to the living space on the ground floor was squeezed by it, the existing entrance hall is transformed into a triangular form to keep the comfortable a living room and connect the new sanitary and bedroom.

The second floor, which is the main living space for child households, has a staircase as its center. We removed all the nonstructural walls around it to create a strolling one-space. Waist-high furniture put around the staircase Integrates functions such as storage, kitchen, and bathroom without impairing the openness of the facade.


Created triangle forms where the corners beside the bathroom and next to the living room and the kitchen, get sunlight or fresh air, depending on the opening and closing position control the privacy from neighbors and connect the external and internal relationships.


These three wedges are a tool for separating or connecting. We are looking forward to the resident life using the wedges for a wonderful life.

Project Credits
Architects
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Tile: Magica White 100x100 Matt ,Washbasin (1F): Rat ,Washbasin (2F): Elegance SquareSanwa Company
Floor PVC tiles: Machiko V MV48 TOLI
Product Spec Sheet
Tile: Magica White 100x100 Matt ,Washbasin (1F): Rat ,Washbasin (2F): Elegance Square
Floor PVC tiles: Machiko V MV48
by TOLI
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More