House in Güemes

House in Güemes

Architect
Zooco Estudio
Location
Güemes, Cantabria, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Imagen Subliminal

House in Güemes, conversion of a stable into a house

Zooco Estudio as Architects

This project consisted of the renovation and extension of a former stable located in Güemes —a small town, east of Santander, in Spain— to be converted into a seasonal home. The existing building faithfully reproduces the local, simple and unpretentious building system, consisting of stone walls supporting a wooden-structure gable roof with tiles. 

 

The nature of this architectural intervention is based on the absolute respect towards what already exists; respect not only towards the traditional materials used but also towards the type of space created inside the house. That is why the main spaces of the house are developed as a single unit in the large central space comprising the former stable. The sequence of uses composed of kitchen/dining room/fireplace/living room/office/ bookshelves is developed in a linear pattern, under the same roof, characterized exclusively by the elements specific to each use, while always being within the same neutral and global setting. Only the master bedroom, concealed behind a bookshelf, is separated from the general space. A second bedroom, accessible by using the exterior stairs in the original passageway at the entrance of the building is located above the main one, to complete the height of the annexed building. To reinforce the idea of an open floor plan, a storage feature is built into the perimeter of the space, freeing up indoor space and highlighting the traditional wooden roof.

 

The only partial modifications to the existing architecture are those made to the facades. The existing openings have been enlarged on the east-facing and west-facing facades, with the idea of incorporating nature, and the inviting views of the Cantabrian mountains, into the interior. The north-facing and south-facing facades were in poor condition and have been opened completely. Another notable feature of the house is its privacy system consisting of sliding louvers on the south-facing facade, giving users full freedom to communicate with the outdoors.

 

The extension building has been designed from a more rational perspective, heir of a classically modern style. Its L-shape and its position on the site —almost in contact with the existing building, but not touching it— have facilitated the creation of an open space between the buildings. This is where the pool is located, and where the site’s best views can be admired. The new space consists of accommodation for guests, a meeting room, a sauna and a transition porch area beside the pool.

 

About materials, the intervention has adopted the existing style. Local woods, stone from the area, white facades and tiles, together they make up the aesthetic of the unit. The concrete and the metal structure afford a contemporary counterpoint to this outstanding example of traditional Cantabrian architecture.

Read story in DeutschItalianoFrançaisPortuguês and Español

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersHISBALIT
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More