House in Crato

House in Crato

Architect
Ines Brandao Arquitectura
Location
Crato, Alentejo, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Alexander Bogorodskiy
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Double side fireplaceADF
Linea Series
TapsBruma
Lusitano
Sanitary EquipmentSanindusa
Urb.y 52
Slidding windows SAPA
Slimside
CarpentryCarpintaria Alagoense
Interior and Exterior paintEcolux

Product Spec Sheet
Double side fireplace
Linea Series by ADF
Taps
Lusitano by Bruma
Sanitary Equipment
Urb.y 52 by Sanindusa
Slidding windows
Slimside by SAPA
Carpentry
Interior and Exterior paint
by Ecolux

House in Crato

Ines Brandao Arquitectura as Architects

Casa no Crato” was designed for a couple who loves nature and silence and that was looking for a retreat place, away from the hustle and bustle of the city. It is located at the upper part of Alentejo region, in Portugal, on a property of about 70 hectares, where oaks, holm oaks, cork oaks and common brooms populate the various hills and create an idyllic landscape. A small flowing watercourse crosses the entire terrain, giving rise to a lagoon that serves as a refreshment point for grazing animals.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

The fact that the land was completely free of pre-existing constructions made it possible to design the proposal having nature as a starting point. The house was built on the top of a hill, with a privileged view of the lagoon and the surrounding hills. Its cross shape arises from the adaptation of the construction to the place and its natural pre-existences, countering the trees around it, without cutting down any tree at all. By moulding the construction around the trees, each of its four arms was allowed to be entirely surrounded by the landscape, that penetrates the interior of each space, creating the illusion of a smaller-scale construction.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

The entrance to the property, located at a lower level, sets out a path that winds through the land, allowing those who arrive here to absorb the environment of the region, not immediately revealing all landscape and the house.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy
photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

From this path, we arrive at the entrance hall, which is the intersection point of the two axes that define the spatial organization of the house, and from which the remaining spaces are accessed. In the volume adjacent to the entrance, we find the dining space and the living room, that opens generously to the extensive view of the cork oak forest. At the end of this arm is the office – a more intimate space separated from the rest by a porch, and with a more “serene” relationship with the landscape.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy
photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

In the volume perpendicular to the previous one, the kitchen appears, at a lower level, with a closer relationship with the pool, that can be seen from it, giving this space a playful and convivial character. Since we consider that the house and the landscape merge into a single element, it was essential to think about the landscape design in a coherent way, choosing plants adapted to the climate, with small maintenance and resistant to drought, with the aim of creating specific environments for each area. To this extent, in the outdoor space next to the kitchen porch, several species of aromatic plants were planted, such as thyme, lemongrass and rosemary, which, in addition to the strong and nice smell, can be used in food preparation.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

Finally, on the opposite side of the kitchen, it is developed, at a higher level, the volume of the rooms, accessible through a staircase, which extends to the corridor that gives access to the rooms and which is punctuated by a set of vertical openings that allow natural lighting of the space, but that maintain the privacy of this area. Each room has an independent relationship with the landscape, enjoying a more controlled view, given the topography that welcomes them. Lavender and other small species form the border next to the porches of the rooms, reinforcing the tranquillity inherent to these spaces. Attached to this volume we find a fountain, which reinforces the presence of the water element next to the house, also serving as a drinking fountain for animals that approach.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

All along the house, were created porches that function as transition spaces between the interior and the exterior, allowing the experience of the habitable areas to meet the Alentejo landscape in rest and shaded spaces. These spaces can be hidden by perforated corten steel shutters, a reinterpretation of the “muxarabi” - an element of Arabic vernacular architecture, which passively control the temperature inside the house, as they allow the constant ventilation of these spaces.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy
photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

From the porch to the interior, the wooden beams and the floor materiality reinforce the spatial continuity. Stroked concrete was the material chosen for the flooring of the entire house, due to its simplicity and robustness. Throughout the house, storage was built into the walls and hidden through doors with a straw core. This system allows the interior spaces of the cabinets to be permanently ventilated.

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

Team:
Architect & Landscape Design: Inês Brandão Arquitectura

Architecture team: Inês Brandão; Ana Filipa Santos; Olivier Bousquet

Engineering Firm: Equação PTV Lda.

General contractor: Jorge Felix dos Santos, Unip, Lda.

Technical director of construction work: Rui Chorinca

Photographer: Alexander Bogorodskiy

photo_credit Alexander Bogorodskiy
Alexander Bogorodskiy

Materials used:

Steel Systems: Proençafer - Indústria De Serralharia Lda.

Carpentry: Carpintaria Alagoense, Lda.

Gardening firm: Tiago Dias e João Mário Dias

Roofing: Waterproffing layer, Imperalum

Shutters: Perforated corten steel, custom-made by Proençafer – Indústria de Serralharia

Flooring: Stroked concrete

Windows: Slidding windows - serie Slimslide, Sapa

Fireplace: Double side fireplace, Linea series, ADF

Taps: Lusitano series, Bruma

Sanitary Equipment:  Urb.52 series, Sanindusa

Paintings: Interior and Exterior paint, Ecolux

Caption
Caption
Caption

Read story in PortuguêsFrançaisEspañolDeutsch and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More