House EB

House EB

Architect
monovolume architecture + design
Location
Südtirol, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
© Giovanni De Sandre
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade claddingMetall Ritten
DoorsAuroport
ManufacturersFliesenbau
DoorsGruber Tür-Manufaktur
WindowsVitralux
Swimming poolWinkler

Product Spec Sheet
Facade cladding
Doors
Manufacturers
Windows
Swimming pool
by Winkler

House EB: Shaping “Mönch und Nonne” on curved roof

monovolume architecture + design as Architects

On the hills on the south-west side of the province of Bolzano, along the renowned wine route, amidst vineyards and small forests, one can admire original private villas built in recent years. In the 1950s and 1960s, after the Second World War, many citizens moved from the city center to these hills to enjoy greater peace and an exclusive view of the surrounding peaks.

This is the scenery in which Villa EB is set. Villa EB is a semi-detached residence created after a complex renovation of a old villa built in the early 1960s. Although the previous residence had high living standards and it was built with top-quality materials and finishes, it however showed all the limitations of a house designed according to the canons of the time, for example: a very closed envelope, with a very low ratio between glass surfaces and solid walls, with few views of the landscape and very low ceilings.

The wish of the new owners was to have a place where the house would be embedded with the surrounding space such as: the garden surrounding the house, the nearby woods, and above all able to blend in with the surrounding landscape without sacrificing modern lines and large windows that allow the view to be enjoyed from different angles.

These were the roots for this project. The spatial expedients such as: the increase in the net heights on each floor, the remodeling of the partition walls in the living area in order to create large living spaces on the ground floor without losing the form/functional relationship between the various areas ( kitchen and study), are linked with the choice of external materials, such as the “Mönch und Nonne” tiled roof in which the lower "nun" cup is interlocked with the upper "monk" cup, the “Pfitscher Gneis” natural stone walls, the exposed wood cladding and the architectural elements in earth brown metal sheet.

Inside, the spiral staircase in metal and wood that connects the ground and first floors is topped by a large oval skylight, clearly visible in the zenith view as symbiotic relationship between light and matter. Outside, the glassed façades with large sliding doors on both floors provide access to the outside from almost every corner of the house: on the first floor to the covered terrace and on the ground floor to the garden that surrounds and wraps around the house up to the "infinity pool" facing the valley that leads from Bolzano to Merano.

Read story in Deutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More