House BM at M
filip dujardin

House BM at M

Architecten de vylder vinck taillieu as Architects

TEKST A wood, a house, a house in a wood, a wood through the house, the house through the wood.


Starting point is a plot with trees and a little gingerbread house on the edge of the site. The key document is a survey map with the exact position and diameter of every tree.


The building is at odds to and separate from the wood. The wood runs through, around, and in the house. The ground is left untouched. The building must be only a part of the whole. The building can distance itself and look back at itself through the wood.


Structurally, the house is made up of two concrete slabs, kept at a distance from each other by concrete plates that also dictate the internal division. Where a larger span is needed, a supporting chimney breast is used. A foundation on wells ensures that roots can go their own way freely underneath the house. Because the lengths to be spanned by the roof slab are greater on the outside than on the inside, a difference in slab thickness is possible, with natural drainage towards the inside as a consequence.


The large gutter takes water and leaves downwards. Structure is finishing. The drawing of the shuttering is the diagram of the texture. An alternation of flat shuttering, shuttering with sheets of plywood, and board shuttering defines and characterises the different spaces.


18 windows. The facade is made up of windows. Windows that both mark and cancel out the transition between outside and inside. One window is on top of another; the kink is emphasised by the thickness of the next window-frame.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More