House Bever

House Bever

Architect
Luchtschip Architectuur
Location
Kortrijk, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Johnny Umans
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TilesMosa
Interior lightingModular Lighting Instruments
GlassAGC Flat Glass
Terazzo ConcreteBernardin
Concrete top kitchenKwantz
Aluminium windowsSapa Building System

Product Spec Sheet
Tiles
by Mosa
Interior lighting
Glass
by AGC Flat Glass
Terazzo Concrete
Concrete top kitchen
by Kwantz
Aluminium windows

House Bever

Luchtschip Architectuur as Architects

For this renovation of a single-family home in Kortrijk (Belgium), the architects opted to allow the maximum amount of light and views to penetrate the house - with only a few interventions.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans
photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

The existing narrow staircase was replaced by a spacious entrance with staircases made of steel and wood that visually and functionally connect the 4 floors (from basement to attic) and all surrounding areas. A large inner window also ensures that the green garden with beautiful park trees becomes visually present deep into the house. A dormer has been created on the front facade to inject extra space and light into the stairwell by means of an extra window.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans
photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

Above the new dining room, the upper floor was completely removed. This space, which became double-height, got a 5 meter high window that allows an unobstructed view towards the valuable garden. The family living in the house, a couple with two children, emphasized the importance of the kitchen and dining area as the beating heart of their home. They spend most of the day in this room. The kitchen island was enlarged into a piece of furniture that can also be used for sitting and eating, and was designed as a sculpture with surfaces made of green-pigmented, fibre-reinforced concrete.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans
photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

The fixed interior furniture and fireplace is designed in oak. The ground floor is made of terrazzo concrete, as the white color and the green and gray granulates match perfectly with the rest of the interior of the house.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Flooring: Terazzo Concrete, Bernardin bvba
2. Interior furniture: HINT bvba, wood (oak veneer) and reinforced green pigmented concrete (KWANTZ)
3. Mosa: Tiles
4. Kwantz: Concrete top kitchen
5. Modular: Interior lighting
6. Sapa: Aluminium windows
7. AGC: Glass

This story is available in multiple languages
Share or Add House Bever to your Collections
Project Credits
Beach Haven House
next project

Beach Haven House

Private Houses
Haven Avenue, Ocean City, New Jersey, USA - Build completed in 2016
View Project