House and Office in Hofu

House and Office in Hofu

Architect
Tato Architects
Location
Hofu, Yamaguchi, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Offices

Private Houses
Shinkenchiku sha

House and Office in Hofu

Tato Architects as Architects

“House and Office in Hofu” is a renovation project of a 40-year-old building. The steel-frame structured building was remodeled to include various spaces such as living, office, warehouse, shop and more.

 

The client for this project is the owner of a brewery founded in 1865. Apart from the traditional products soy and miso, the company also work on developing new products using the old techniques refined through the brewery’s history.

While the brewing is located elsewhere, the client wanted to create a place with a cleaner atmosphere for other parts of the business; such as office space, shop and storage space for nationwide distribution of the products. Fortunately, the building for this renovation project was large, so it was possible to create both House and Business within the frame of the existing architecture.

 

Wanting to bring a part of the brewery’s history into the project, the outer walls was clad in wood, from old miso barrels, disassembled by the client. The charred wood refers both to the brand image but also to its surroundings.


The roof and main structure of the building was kept intact and a plan element was inserted into the open space, rotated 45 degrees against the existing buildings grid. The idea of twisting the spaces 45 degrees is to create a more ambiguous feel between the old and new architecture. It also creates diverse spaces under the eaves and courtyards, like wedged pieces of land between square fields.

 

Due to the mixed-use nature of this building, an unspecified number of people enter and leave daily.

 

Therefore, we choose to place the buildings functions so that they gradually become more private. The warehouse and shop is located to the north facing the road, the office and prototyping room for product development is placed in the center, and furthest back to the south is the client’s residence.

 

Looking from one room, the layers of glass doors and walls create depth and gradation, blurring the boundaries between spaces.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More