House AA

House AA

Architect
Alventosa Morell Arquitectes
Location
Baix Empordà, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Adrià Goula
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFocus
ManufacturersFlos
ManufacturersLEDS C4
ManufacturersRovira
ManufacturersVitra.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Flos
Manufacturers
by LEDS C4
Manufacturers
by Rovira
Manufacturers
by Vitra.

House AA

Alventosa Morell Arquitectes as Architects

The AA house is a building thought to be a holiday’s house. It is situated at the end of the centre, in a small village in the Baix Empordà region, where the common houses are made of stone and bricks. The site is next to the old road that connects Ullà with l’Escala and Torroella de Montgrí. It is the only access to the plot.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

This solar has a north-south orientation and it is well affected by the strong winds of tramuntana.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

The aims of our project are based on the will of designing a house integrated with the landscape created by the houses of the centre of the village and a private space isolated from the noise outside. Having a bioclimatic house is also a priority in the project, it is to say, that the climatic conditions of the solar were used to achieve the most possible comfort and energy savings.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

The project is made of three clear and distinct, yet interconnected parts. The first one is a compact wall that runs parallel with the road, made of stone from the neighboring, and with the door to the house and the one of the garage as the two only openings. This compact wall isolates the house from the circulations on the road and also from the tramuntana winds.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

The second and third part are two length-wise spaces with different functions. They are parallel with the wall. In the first one, next to the wall, there are the bathrooms and the laundry room. These volumes are made of hand-made bricks that help to fasten the compact wall. They create three patios that give ventilation and natural light at the same time that separate the outside from the private zone.

photo_credit Adrià Goula
Adrià Goula

In the third part there is an open-plan living space with the kitchen, dining and sitting room; and the bedrooms. All these rooms are orientated south, looking at the garden and the swimming pool, opened to a terrace situated and in a superior level from the garden. In order to protect all these rooms from the solar radiation the bedrooms have wooden shutters and the daily space a pergola for climbing plants, wisterias (GLICINES).

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The interior walls of the rooms are made of cartoon-fibered plaster, a dry constructive system, in order to create a flexible open-plan living space adapted to the changing necessities of the clients; in the future.

The constructive system is based on a framing made of concrete beams that land on the primary walls, and show their edges. The primary walls in front of the road are made of stone and the others are made of bricks with a hand-made process of firing.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

There is a difference between the way of working the bricks in the first longitudinal space and the second. In the second open space, at the garden and swimming pool the bricks are turned and work as small counter forts. This is our system to insure the stability of the façades, while having dry walls inside; in addition to achieve a remarkable interior façade.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

As it is a holiday house, not to be used regularly; we decided not to work with thermal mass effect but we planned a system façades and roof with a big thermal resistance. A 12 cm. thick thermal insulation material is used in the interior obtaining a continuous perimeter. This system gives us a good bioclimatic function and facilitates a quick heating of the spaces, actually achieving the necessities of the clients.

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

All in all we designed a house which is adapted to the clients’ needs, environmentally and energy responsible, as well as innovative and comfortable.

Caption
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More