Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bath FixturesGROHE
WindowsSCHÜCO
LightsFlos
RailingsCarl Stahl Architecture
Wardrobes, FurnituresPianca S.p.a.

Product Spec Sheet
Bath Fixtures
by GROHE
Windows
by SCHÜCO
Lights
by Flos
Wardrobes, Furnitures

House 1559/36 D

Studio Ardete Pvt Ltd as Architects

The House 1559/36D is 796 sqm residential project in one of the privileged locations of Chandigarh flanked with green belt on one side and a view to the Shivaliks, juxtapose against an urban landscape. Our primary design response was to encourage the occupant of the space to be in a constant dialogue with either nature or art and sometimes with both.

 

In response to David Craib's quote "Design should never say, Look at me! It should always say, Look at this!” the most irrefutable thing was to raise the common leisure zone to the top of the house. The terrace is morphed into an observation deck as it captures a snap of the hills.

 

The canopy of trees from the green belt gives an illusion of an infinite green to the terrace garden. It is this introduction of raw greens that makes the swimming pool sensual and it becomes a part of something more than a physical activity.

 

The way design responds to nature is sometimes almost too literal like the stone laying around the existing mango trees and at other times it is in the form of art left to the imagination of the occupant. There is a construction sincerity that prevails as levels interplay with each other to balance the depth of the pool with terrace level.  The interiors follow the same logic of purity.

 

A thoughtful experiential sequence in the below floors, meanders one through the living spaces on the ground. Ones existentiality is felt by the translucent par1titions. It aids as a visual invitation to spaces above and beyond you. Nature almost always sees you naked through the large glass doors and windows. Elements like a carved courtyard, glass bricks, louvers, pergolas, and other openings catalyze dialogue between the observer and observed via the play of light, shade, ventilation and the colors of nature.

The ground floor plan is a drama between three zones. It grades from public space like the great room and living area ambiguously interlocked with semi-private areas of the kitchen, dining lounge and family lounge that finally meets the private bedrooms at the rear end.

 

The first floor is a Lego arrangement of three bedrooms each having its own private terrace. The spatial quality of these terraces is unique to one another. The master bedroom is intentionally a trapezoidal plan to re-orient the room for best vista and re-emphasize the importance of biophilia. The bed is placed in the center to allow for a free flow of energy along borders but more than that it gives an ode to the wall that makes a room.

 

At some parts, flooring of most everyday spaces - the bedroom and the terrace merges, blurring the boundaries between what is inside and what we consider outside

At parts, existentiality is further exaggerated by mirror mosaic tiles on ceilings, in chandeliers or at times as wall-art where the reflection of you becomes nature. The observer becomes the subject of their own observation. It is an attempt to redefine nature which leaves the occupant cognizant of his/her own presence.

 

Material Used :
1. Windows - Schuco
2. Internal Doors – Garifoli (Italy)
3. Grohe – Bath Fixtures
4. Carl Stahl (Germany) - Railings
5. Pianca – wardrobes, Furnitures
6. Flos - Lights
7. Vetromoda – Mirrors

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More