Holzhaus am Bielersee: «Holzhütte», Ligerz BE

Holzhaus am Bielersee: «Holzhütte», Ligerz BE

Architect
bauzeit architekten
Location
Hauptstrasse 35, 2514 Ligerz, Switzerland | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments

Housing
© yves andré photographe

Wooden house on Lake Biel: "Holzhütte", Ligerz BE

bauzeit architekten as Architects

The former quarry and the existing heating center project in concrete formed the basis of an architectural competition for the housing construction, from which the design emerged victorious.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

A wooden structure was chosen for reasons of statics as well as sound and vibration insulation against the heating center with its mechanical conveying systems. High degree of prefabrication and large elements allowed rapid assembly in the tight space conditions with temporary use of the road.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The structure with wood-concrete composite ceilings, load-bearing wooden element walls and access core in concrete created elevator and stair core provides space for 6 floor apartments in two floors and in the first floor, as well as ancillary rooms and garages on the first floor. The heating center occupies most of the ground floor and also protrudes into the basement.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

While the interior of the condominiums has been individualized through planned finishing according to the buyer's wishes, the uniform building envelope adapts to the special requirements of the protected village of Ligerz. In addition to adequate size and a lakeside façade with clear, calm geometry, color integration into the village image was a particularly important issue; in consultation with the conservation organizations, an opaque mineral thick-layer glaze was selected that matches the color palette of the existing village houses. The tradition of painted wood, which can also be found in many old buildings in the Bernese Seeland, is taken up here and implemented with a contemporary language. Likewise, the element of the pergola facade, which forms the entire south or lake side of the volume and shapes its appearance.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

In accordance with the structural logic of the slab-support system, the balcony arbors are not statically cantilevered; instead, the lowest level rests on a "scale" (support in the middle of the projection) on the first floor, and the second level rests on external pincer supports, leaving the arbor surfaces clear. The wooden connections form a synthesis of traditional and the latest timber construction techniques: saddle timbers in oak, minimal contact surfaces in the load transfer of the tongs, railing elements fastened by means of clamping clamps, so that no fastening screws perforate the wooden supporting structure.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

By its conception, the wooden building makes the concrete heating center disappear in its first floor and remains true to the name that the quarry with its wooden shelters had once received: "wooden hut".

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More