Heineken Ethiopia Director's Residence

Heineken Ethiopia Director's Residence

Architect
Nicole Cieri Architects

Westway Architects
Location
Addis Ababa, Ethiopia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Eduardo Soteras Jalil
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
lightsVibia
wooden floorListone Giordano
sanitaryGSI Ceramica
Pura
ceramic floorsCasalgrande Padana
faucetsZucchetti. Kos
stone floorArtesia

Product Spec Sheet
sanitary
Pura by GSI Ceramica
ceramic floors
faucets
stone floor
by Artesia

Heineken Ethiopia Director’s Residence

Nicole Cieri Architects as Architects

The project stems from the customer's need to have a private residence for the company's CEO. Starting from an existing preliminary project, already approved and not modifiable in terms of airspace, the intervention aims to revise the external image and the internal layout of the villa.

In the original project the villa is the result of an inorganic sum of volumes; to reunite this fragmented body, the idea is to create an external skin that envelops the different parts in a harmonious whole. This envelope is characterized by a play of solids and voids:  the facade is punctuated with a sequence of perforations, inspired by the Mursi tribes in Ethiopia, and three-dimensional geometric objects in hand-painted Vietri ceramics, mechanically anchored to the external walls. These patterns refer to the decorations and engravings of local handicraft objects and help to create evocative effects of light and shadow.

Given the geographical location of the intervention, Addis Ababa's 2400m high plateau, the natural light is very strong; therefore, it is of primary importance to mitigate solar radiation. Hence, the external layer, to create pleasant shadows and protects the windows.

Particular attention was given to passive climate control systems. Given the absence of heating systems, all the walls in perforated concrete blocks have been insulated with plasterboard walls on the inside, to increase comfort and mitigate the temperature difference between day and night.

As per the distribution of the interior spaces, an attempt was made to satisfy the customer's need to have environments suitable for carrying out the representative functions required of the CEO.

On the raised ground floor there is a large kitchen, with a bar area for receptions, two living rooms that can accommodate a large number of guests and an important dining room with a central fireplace, plus a family room.

Upstairs is the sleeping area: four large bedrooms with bathrooms, and a study, each with a private loggia overlooking the garden. On the second floor, there is the gym and two large terraces served by a large equipped kitchen. To soften the rigid lines of the volume, concrete flower boxes run along the entire perimeter of the building, allowing local plants to falls delicately on the facade. Both upper floors overlook a central courtyard, used as a winter garden and covered by a large skylight: this allows natural light to enter the central parts of the villa, with the possibility of screening zenith light thanks to mechanical canopies.

Taking advantage of the natural conformation of the land, it was also possible to obtain a basement with services, laundry and rooms for the servants. The garden runs all around the villa and is raised to the same level as the ground floor, to separate the pedestrian access area from the driveway, which instead remains at a lower level.

The guardian's house with related services, located close to the gate, is clad in local grey stone, which harmonizes well with the texture and natural tones of the plaster used for the facades of the villa.

All the finishing materials are imported: white stone for the external flooring, which extends like a carpet inside the villa, covering the main staircase; light-oak parquet in the living area and the bedrooms; cement tiles of various shades for the bathrooms.

 

Lighting design plays an important role in this project: at night the building is like a lantern, with the light coming out of the holes and large windows, highlighting a harmonious rhythm of geometries.

Read story in Español and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More