Head office of the Law Society

Head office of the Law Society

Architect
Renzo Piano Building Workshop
Location
Paris, France | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Stories By
iGuzzini

Grupo Gámiz
Didier Boy de la Tour

Head office of the Law Society

iGuzzini as Lighting
The Maison des Avocats ( the head office of the Law Society in Paris) is part of the new Judicial Headquarters, a group of buildings designed specifically for the legal profession and currently under construction in the 17th arrondissement in Paris, in the Clichy Batignolles neighbourhood. The other buildings include the new Courthouse, again designed by RPBW and the Regional Headquarters of the Judicial Police. The area also includes the Martin Luther King park, a green area for the city and space for relaxing. It is also a meeting point where the paths crossing the site converge: a pedestrian area that will liven up the urban activity.

Three key ideas lie behind the designing of this building. The first one is transparency - a symbolic value for the institutions responsible for administering justice. The MOdA building encompasses and conveys this message: thanks to its fully transparent façade, the building's architecture reveals all. The stairway, library, the salle des marchés (the room where all the financial-economic activities take place) and assembly room: behind the façade, the entire life of the building is clearly visible from the outside.

The second idea concerns the building's context: its main façade faces the atrium in front of the courtrooms and creates a square, completing the Martin Luther King park, where the building's surfaces blend in with the newly planted trees as well as those that are fully grown. The third key idea which is inseparable from the first two, is functionality. The Maison des Avocats will become the main site in Paris for professionals. The new building houses a 170-seat auditorium, a library, the administrative bodies and offices of the Law Society, the CARPA offices (fund for lawyers' pecuniary payments), board room and president of the Law Society's office. The layout of the various offices inside this space was strongly influenced by the desire to make them easily accessible. The materials used, steel and raw reinforced cement can be found everywhere, in some cases with a touch of warmth from the colours of furnishings like red, yellow and dusty blue. The first aspect Franck Franjou had to take into consideration when fine tuning the artificial lighting was its relationship with natural light and the outside. One particular challenge was essentially achieving indirect lighting, highlighting the architectural quality of the cement ceilings and using minimalist lighting systems which almost invisibly blend into the overall vision of the building. Only the flow areas not visible from the outside and the staircases receive direct lighting as do the offices, whose unusualness lies in the use of a table lamp specifically designed to light up only the work area.

iGuzzini contributed by providing industrially manufactured products, but above all, by creating certain special products. The two main ones were, firstly, a lightweight horizontal suspended light which gives off light both top and bottom. The purpose of this piece of lighting was not only to provide general lighting to the rooms but also to disguise itself, taking back stage in these extremely minimalist, highly industrial surroundings. The light given off from the top is used to highlight the unevenness of the cement, as well as completing the direct light given off by these lights. The same shapes devised for the suspension light were developed with specific installation solutions, to create table lamps that provide a "task light" for those working at desks. The colour temperature selected was 3000 K and overall precedence was given to vast optics to maintain a feeling of general diffused lighting typically found during the day, and to guarantee that feeling of transparency even into the evening, which is the main feature of the project. The Le Perroquet suspension lights are repeated in a large number of rooms, from the auditorium to the cafeteria area, to the assembly rooms as well as in offices along with the special suspension light. A special hooking system was created for the Laser Blade Wall Washer on the sheet metal structure of the panels that make up the bookcase: this way the lights guarantee an even, vertical illumination. The Laser Blade General Lighting recesses were used along the corridors and through areas.

One of the project's challenges was the use of cement: specific installation solutions were devised for all the recesses as well as the applications with base for the Le Perroquet. All the outer casings for the recesses were delivered well in advance of the lights being fitted.

Outside, the building's roof terrace facing the Courthouse is lit by Linealuce, recessed into the wooden paving which projects the light given off onto the glass balustrade. At night, the building looks like a genuine lantern where the light is generated from the heart of the building and appears to tail off onto the facades, highlighting transparency and beauty.

Read story in FrançaisDeutschEspañol and Italiano

Maison de l'Ordre des Avocats (MOdA) (Paris) - Curtain wall

Grupo Gámiz as Manufacturers

The Pritzker Prize-winning architectural firm Renzo Piano is responsible for the project of the new City of Justice in Paris. One of the main buildings in this complex is MOdA, the Parisian lawyers' headquarters. The functional and aesthetic possibilities of our product VIGAM, the only oak laminated beam in the world with structural CE marking, were a key aspect for the study of the Genoese architect to choose this material, present in the wooden curtain wall of the facade. This curtain wall is an ideal solution to convey one of the symbolic ideas behind Renzo Piano's project: the transparency of the institutions responsible for maintaining justice. From outside, everyone can see the comings and goings of those who work there. It is also a sustainable construction method, chosen for its project by one of the most sustainable architects in the world.

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More