Haus Grau

Haus Grau

Architect
amunt
Location
Aachen, Germany | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Filip Dujardin

Haus Grau

amunt as Architects

The Beverau housing estate was built in the 1950s for the families of Belgian troops stationed in Aachen. After the troops were withdrawn in the late 1990s, the city resolved to protect the site’s homogeneous character, adopting a land-use plan and a preservation statute that not only specifies the shape, roof form, and height of the small houses but also strictly regulates the materials, colors, and articulation of the facades. These rules also apply to new construction on the few plots of land assigned for densification, as is the case here.

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

For maximum spaciousness, the ground floor is designed as a continuum of indoor and outdoor space. The house nestles into the sloping terrain and is linked to the garden by a continuous concrete counter with an integrated outdoor kitchen, bestowing a feeling of freedom and openness for the residents, a family of camping enthusiasts. Inside, the functional areas merge into one another. The kitchen area is anchored by a cooking island, above which a built-in concrete shelf descends from the ceiling.

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

Above the “waterline” on the ground floor, the wall material changes from concrete to gray cinder blocks, which are left exposed on the interior. The living area has a surprisingly unfinished character and loft-like feel; its ceiling rises to a height of 3.40 m toward the garden. The link between inside and outside is reinforced by also using the cinder blocks on the exterior of the garage. The garage and house thus define a small courtyard for dwelling between the two.

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

The “living loft” is flanked by a slightly elevated platform, which has a workroom / guest bedroom and adjoining half bath. The platform is also the starting point for the spatial path upstairs, which is a continuous concrete element that begins as a straight-run stair and morphs into a spiral stair that is expressed as curved wall segments in the children’s rooms. These have large windows and stepped wood floors that structure the space. The spiral stair emerges in the parents’ spacious attic bedroom. It is a continuous, bright, tent-like space that is also structured by a platform step in the floor. Along the knee walls are numerous storage spaces for camping equipment, tucked away and barely noticeable.

photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin
photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin
photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin
photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin
photo_credit Filip Dujardin
Filip Dujardin

Material Used :
1. Facade cladding: Plaster
2. Flooring: Oak
3. Doors: Wood
4. Windows: Aluminium, Schüco
5. Roofing: Eternit

Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
Windows: AluminiumSCHÜCO
RoofingETERNIT
Product Spec Sheet
Windows: Aluminium
by SCHÜCO
Roofing
by ETERNIT
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More