Haus B in Beinstein

Haus B in Beinstein

Architect
Birk Heilmeyer und Frenzel Architekten
Location
Beinstein, Germany
Category
Private Houses
Brigida Gonzalez

Haus B in Beinstein

Birk Heilmeyer und Frenzel Architekten as Architects

The detached house is situated on the northern edge of the new residential area “An den Remstal-Quellen”. On the basis of a new land-use plan, the former company grounds have been converted to a residential area just outside the city of Stuttgart. This provided our clients, a young family, with the opportunity to build their own home. The rented flat in Stuttgart’s valley basin with public transport connection was thus traded for a one-family house with electric car.


Two major requirements determined the design process: on the one hand, the restrictive land-use plan; and on the other hand, the available budget of construction costs of net 300,000 EUR. Altogether the plot comprises 197 m², with dimensions of 11.15 to 17.65 metres. Since space is tight, the development plan allows for the house to be built at the northern boundary. To the west, the building has to correspond to the defined building line, and the third floor must be stepped back by 2 metres. The entire building volume has been consistently designed within this footprint. The building is structured into two main areas. The functional spaces and the access area comprising staircase, HVAG room, bathroom and storage facility face the north boundary. All bedrooms and common rooms are facing south.


On the west side is the building’s entrance, accentuated by a cut-out in the building volume. Standing in the hall, the occupant’s view is directed through the stairs to the first floor. The two-storey high staircase reaching from the first to the second floor forms the light-flooded heart of the private rooms. It provides access to the bathroom, the masters bedroom and the children’s rooms. The terrace that faces west extends the living room area and enhances its spatial quality.


From the outside, the dark corrugated metal façade underlines the building’s substance, whilst the industrial material is reminiscent of the former factory grounds. The building’s energy consumption has been optimised by a controlled ventilation and heat recovery system. Furthermore, it features a photovoltaic system installed on the roof. Aside from supplying the residence, it provides sufficient electricity for the electric car to commute to the city centre…

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More