Guangzhou Museum

gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects as Architects

The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) were awarded 1st prize for their competition entry for the new construction of the Guangzhou City Museum. At the same time, Nieto Sobejano Arquitectos (Madrid/Berlin) won the competition for the adjacent Science Museum which, together with the city’s new Art Museum (commissioned a year ago and being designed by Thomas Herzog Architects), will form the central cultural precinct of this third-largest Chinese city. These cultural buildings surround a large parkland area with squares, which lies to the south of the Canton Tower at the Pearl River.


The design for the Guangzhou Museum includes a reference to the historic Chigang Pagoda, which lies to the north of the building towards the Pearl River. The height of the northern end of the museum will be limited to 18 m, thus respecting the importance of the historic tower building, gradually rising towards the south to a total height of 40 m. This creates a roof terrace facing the Pagoda, which is accessible to the public via external staircases/ramps and, in addition to serving the museum, provides a view to the impressive skyline of the city to the north of the Pearl River.


The increasing height of the building volume can also be perceived inside the museum, which features a central hall with a range of terraced levels. The building, the shape of which has been developed within the urban design context, is characterized by the interaction between linear glazed openings for the entrance area, various commercial functions and restaurants/cafeterias, and opaque parts of the building for the exhibition areas. The calm, horizontal building volume defines the south-western boundary of Lingnan Square, which has been designed as a stage for public life in the city.


GUANGZHOU SCIENCE MUSEUM

Nieto Sobejano Arquitectos as Architects

The winning proposal by Nieto Sobejano, is based on an agrupation of nine volumes which are conceived as a flexible sequence of large scale “ceramic vases”. The functional program, with a total area of 80.000 m2 includes exhibition halls, temporary expositions, science and technology theaters, auditoriums, and a rooftop garden with views towards the city skyline and the Lignan Park. The architectural concept, born of a simple additive process, admits multiple variations of a limited number of elements generating a complex space out of a combinatorial system. The new Science Museum will be, together with the adjoining Guangzhou Museum and the Art Gallery, a landmark in the new urban axis, not only for its ambitious programme for the popularization of science, but also for its unusual spatial conception, which proposes a dialogue between the memory and historical tradition of the place and a state of the art technological and museographic approach.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More