Grain House

Grain House

Architect
Hayhurst and Co
Location
Hackney, London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Kilian O'Sullivan

Grain House

Hayhurst and Co as Architects

Grain House is a remodelled and extended Victorian, semi-detached property in the de Beauvoir Conservation Area in Hackney, north London. Designed for a young family, the house connects original and new living spaces and creates a visual link from the entrance, through the family spaces to the garden and on to the new artist’s studio at the back of the site.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

Prior to the works, the house was arranged as a series of small, cellular spaces with only a narrow ‘servant’s stair’ connecting the living spaces on the lower and upper ground floors. Then new design dramatically reconnects these living spaces with the creation of a 2-storey courtyard at the heart of the house that is home to a new Japanese privet tree and a sculpture by Annie Morris.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

Grand staircases, the original one leading upwards and a new one leading downwards, present a threshold between the formal spaces to the Victorian property and the contemporary living spaces below.
The new staircase wraps around the courtyard providing views of the upper branches of the tree and different views through the house and garden as one moves from one level to the next. At the lower ground floor level, the extension helps define the relationship to the garden, with a picture window from the kitchen and a window seat to the dining space.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

The palette of materials includes hand-made tiles, natural lime plaster, pre-patinated copper and charred larch. Native timbers were sourced, where possible, and were combined to create a distinctive kitchen made by Sebastian Cox.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

The materials have been sourced to age with the property so that they mature over time, providing a rich texture of weathered and patinated finishes.  The studio, shaped in response to the profile of an old summer house, takes the form of a magical imaginary woodland creature nestling amongst the trees: like a piece of inhabited sculpture.

 

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More