Golf Residence - GOLFFN

Golf Residence - GOLFFN

Architect
Gets Architects Studio
Location
Bogor, West Java, Indonesia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Fernando Gomulyta

Golf Residence - GOLFFN

Gets Architects Studio as Architects

Privileging the view looking out to the golf field and the incidence of sunlight, the mass combination of GolfFN House started with a transversal cut. The cut creates a sharp intersection between the upper masses; to confront and frame the lush scenery of the golf field across the house and Mount Salak far away. 

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The site in Bogor is chosen by the owner to reminisce about the cherished memories of his childhood home in Saudi Arabia. The golf field turns into the inclusion of familiar scenery of dunes desert landscape: they have a similar gradual slope although come in different hues. The ideal place to plan and build a space for an easement.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

THOUGHTFUL DESIGN

The material of GolfFN is used uniquely throughout the upper volume and, as such, the large laser-cut box appears to be floating atop a glass volume. Although the owner comes from Saudi Arabia, he doesn’t want the house to have any ornamentation that resembles the Saudi culture. Thus, the laser-cut box conveys a personalized pattern of a modern and versatile house. 

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The arrival at GolfFN via an open ramp—located on the right side of the house—is secluded by the semi-opaque laser-cut volume above. The combination of vertical and horizontal aluminum sun shading panels constructs a tunnel form. It protects the main entrance from the majority of daylight which occurs primarily through the east-facing building. Thus, creating the surprising effects of light. Furthermore, it also ends up functioning to split the heavy raindrops: a unique natural water feature in this house.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

Consideration of the clients aging comfortably in this house determined that there should be leveling that provided with ramp and lift at one continuous level. Therefore, the ramp has to create an atmosphere of a worthy entrance while walking through it. It has uncertainty about the internality of the external space as the owner who is fond of rain doesn’t want the laser-cut mass to be protected by a glass roof. He even wonders why Indonesian mostly don’t like getting rained on. 

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

THE HIERARCHY OF SPACE

Designed for a couple with two children, this modern sanctum accommodates a warm and intimate home just as a welcoming space for their extended family. Therefore in the internal space, there’s a hierarchy that works around the different orientations and occasions throughout each level; the semi-private program on the ground floor, the private program on the third floor, and the public program on the first floor.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

In the living room on the second floor—which continues to the wooden deck and roof garden—the sliding glass door can be opened completely; diluting the division between the inside and outside areas to maintain a haven atmosphere between natures. The special composition of striped planter box that is combined with a glass roof is also used as a canopy in order to draw natural light to the carport beneath. 

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The accent of the laser-cut volume appears on the interior through the living area ceiling. It also creates an image that the box is cutting from the exterior through the interior area. The living room has an adjoining dining area, which also connects visually to the greeneries outside. Yet, the hierarchy is divided by an elegant openwork cabinet that’s lighted from the ceiling.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

In the first level, there’s an outdoor oasis—where the honed stone wall, wood decking, large void which is covered with laser-cut aluminium pergola, reflecting pool, and trees combined—which continues the multifunction area and guest bedroom area. These spaces are carefully personalized with customized wood decking niches and seating areas for extended family mementos gathered over a lifetime. Also, there’s a special spot in the second area that can be utilized as a porch to peek through the level beneath. It’s created so that the owner can interact vertically with the first floor without having to join the crowd. 

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The third-floor operable laser-cut aluminium panel on the balconies makes the openness per room adjustable and flexible. The balconies—on the master bedroom and family room—are created by the juxtaposition of those three masses: a closed space with lots of light due to the coverage of the operable aluminum sun shading panel. 

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The honed stone, the grey marble, and the wood embody the concept inspired in the owner’s spirit who doesn’t like the superfluous pattern. As the client said “for me, the ornamentation in design is not the main thing because it’s decorative in nature. The most important thing is the value and sense of space itself.”

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

Material Used:

1. Facade cladding- Aluminium

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

 

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More

Helsinki International Airport expansion plays with concepts of lightness in combination with extreme weight
12 Jan 2022 News
Helsinki International Airport expansion plays with concepts of lightness in combination with extreme weight

The newly opened expansion of the Helsinki Airport by ALA Architects expands and modifies the existi... More

PANNAR Sufficiency Economic & Agriculture Learning Center offers an inspiring example of sustainable architecture in rural Thailand
11 Jan 2022 News
PANNAR Sufficiency Economic & Agriculture Learning Center offers an inspiring example of sustainable architecture in rural Thailand

In light of challenges resulting from the unprecedented rate of technological advancement, increasin... More