Golden House

Golden House

Architect
Shed Architecture & Design
Location
Shoreline, WA, USA | View Map
Category
Private Houses
Rafael Soldi
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersBALDWIN HARDWARE
FaucetsGRAFF
Roller ShadesLutron Electronics Co. Inc.
SconceSchoolhouse Electric
ManufacturersAbet Laminati
POLARIS, Polaris Gris Graphite Pol 2909, Polaris Noir Pol 2902, 1940 India
Vanity undermount sinkDuravit
Vero, D-Code

Product Spec Sheet
Manufacturers
POLARIS, Polaris Gris Graphite Pol 2909, Polaris Noir Pol 2902, 1940 India by Abet Laminati
Vanity undermount sink
Vero, D-Code by Duravit

SHED Architecture Restores the Aura of the Golden House

Shed Architecture & Design as Architects

Comprehensive Renovation Rejuvenates a Midcentury Home with Olympic Mountain Views

What was once an adult living facility with good bones is now a carefully renovated midcentury gem thanks to the vision and expertise of SHED Architecture & Design. With stunning views and the detailing of classic Pacific Northwest architecture, the SHED team took on the challenge of rejuvenating the home for a family of five and restoring the aura of the Golden House.

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi

The house sits toward the back of a large lot with territorial views of the Puget Sound and the Olympic Peninsula. Although the house had good bones, modifications adapting the original layout for use as an adult living facility combined with deferred maintenance had tarnished the structure inside and out. 

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi

On the main level, SHED removed walls and built-in casework and reshuffled program elements. A buried galley kitchen was unearthed and re-formed around a central island overlooking dining and living spaces — allowing access to light, views, and a deck. Moving the kitchen made possible a new functional core consisting of a home office,  powder room, back pantry, and coat closets.

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi

SHED leveraged the home’s good bones — the existing post and beam structure and stopped in glazing — to create a unified main level where new elements are in harmony with the old. Although the structure is re-engineered to work with the revised floor plan, the post and beam structure was retained as a principle organizing system and integrated into the design. To replace the original casework, a low soffit was framed at the back of the living room to proportion the room while also defining the circulation space. In the living room, special attention was paid to the redesign of the fireplace which is faced with ground face CMU blocks and a cast concrete bench. To complete the space, low built-ins and a DJ station frame a large section facing the fireplace and view west. 

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi

A limited palette of materials is used throughout the main level: cork flooring, rift sawn white oak paneling and casework, and white sheetrock walls are framed by wood structure and trim painted black to unify the space. The design team integrated large mirrors into the window wall to reflect the horizon into the living room. As a nod to the past, the original natural slate tile and metal railing were preserved in the entryway. 

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi

In the master suite, grasscloth and oak paneling unify the space, the center of which is a bathroom covered in black and white terrazzo tile. White Oak is used once again as a connecting datum behind the mirrors, wrapping around the tub to create a spot for an accent light and plant shelf. In the powder room, a mirror and coral dragon wallpaper play with patterns and reflections. 

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi

On the lower level, changes were required to suit three children and associated hobby and play spaces. A small lower-level bathroom was cleverly reconfigured into a multi-functional vanity, powder, and shower space to accommodate multiple users. Plywood casework and yellow plam countertops are used in the kid-friendly bathroom. A storage room was turned into a shared bedroom complete with plywood bed cubbies. On the exterior, along with deferred maintenance, the team removed an ADA entrance and driveway to re-establish the lawn. 

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi

Careful consideration to details and SHED’s expertise in midcentury remodels brought life back to Golden House — a renovation that honors the past while incorporating contemporary details for a  family of five. 

Performance
● New Mini-split heat pump for the master suite
● New windows and insulation--envelope upgrade
● Automated blinds on the west to cut heat gain/balance thermal comfort

Facts:
Contractor: Ambrose Construction
Structural Engineer: Todd Perbix 
Landscape Designer: Susan Papanikolas
Lighting Designer: Sparklab Lighting Design
Casework: Beechtree Woodworks

photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi
photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi
photo_credit Rafael Soldi
Rafael Soldi
Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More