Gold Street Residence

Gold Street Residence

Architect
Sarah Kahn Architect
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tatjana Plitt
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Kitchen MixerMinrose & Roger Seller
Minimax S Wall Mixer
BasinReece
Neo 1000 Centered Solid Surface Wall Basin 1 Taphole White
Kitchen SinkFranke Home Solutions
DownlightsBright green Lighting
Metal Roof SheetColorbond
Decking BoardsCUTEK

Product Spec Sheet
Kitchen Mixer
Minimax S Wall Mixer by Minrose & Roger Seller
Basin
Neo 1000 Centered Solid Surface Wall Basin 1 Taphole White by Reece
Kitchen Sink
Downlights
Metal Roof Sheet
Decking Boards
by CUTEK

Gold Street Residence

Sarah Kahn Architect as Architects

Little Pot of Gold

This project was a typical residential addition to an existing heritage listed terrace house but was situated on a very special and unique site – so became a very atypical project. With the long western boundary directly abutting a leafy park plus street frontage to the site at both the front and rear of the property, the addition afforded a chance to maximize views of the park and to play with the sculptural 3d form of the new addition.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

With a limited budget and a tight site, the brief called for an update to the tired terrace house to create a modern 3 bedroom two bathroom home for the young owner. Increasing access to natural light and the very special views of the adjacent park were key aspects of the design, and creating more useable outdoor spaces directly connected to the interior.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

Heritage overlays on the site called for retention of the existing front section of the house including the bedrooms and chimney. The existing lounge and a series of rear additions were demolished to make way for the new addition, with the final completed house actually reducing the overall footprint on the site and creating a larger private rear garden and new north facing deck.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

The new addition includes a bathroom, concealed laundry and an open living / dining / kitchen space on the ground floor with the master bedroom, ensuite and study on the first floor. Light and volume are maximized within the small footprint of the addition by creating double height spaces and voids throughout the plan.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

Windows at high level capture views of the surrounding roofscapes and frame typical Brunswick views, beloved by the owner and architect alike. The adjacent park becomes a part of the house with views of the mature trees captured along the park side of the house. At ground level, wide glazed siding doors and full width windows connect the interior directly to the rear garden and new deck, making the relatively small spaces feel much larger.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

The new addition is designed to contrast with the original retained house. A robust red brick wall along the park boundary creates privacy and becomes a plinth for the new pale grey timber clad first floor form. Reading as double height along the western boundary and raking down to single height on the east where it meets the neighbouring house, the first floor element becomes a sculpted and carved 3d form that seems to change shape as viewed from the park as you move around the property edges. The external form is echoed internally, the ceiling rakes down dramatically through the double height living space highlighting the large windows facing the park.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

Internally the finishes are simple and cost effective. White painted interiors are used throughout to maximize the light and feeling of space within the relatively small interior rooms. Feature walls of natural finished plywood and dark painted timber window frames create contrast with the white and together create a simple backdrop for the owner’s eclectic furniture and art collection. A pop of colour appears in the kitchen where the owner’s favourite teal colour is used in the joinery alongside white, black and plywood.

photo_credit Tatjana Plitt
Tatjana Plitt

The final outcome is a home that has a very public face and embraces this exposure to the park, yet feels like a private sanctuary within. Framed views and light enter the interior spaces throughout the new addition, providing glimpses of the surrounding neighbourhood and park at every step. A site that was apparently seen by other potential buyers as a liability with its exposed boundary and public face, was luckily embraced as a rare opportunity by the owner and has now provided a unique setting and great potential for the completed home. A little pot of gold.

Caption
Caption
Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More